nieuws

‘Spoed achter oplossing A4’

infra Premium

‘Spoed achter oplossing A4’

Regeringspartijen VVD en PvdA dringen er bij minister Schultz van Haegen op aan met spoed een oplossing te presenteren voor de problemen met de A4 Midden-Delfland. Dat melden de Tweede-Kamerleden Barbara Visser (VVD) en Duco Hoogland (PvdA).

De A4 Midden-Delfland is verdiept aangelegd. De kuip waarin de weg ligt, is echter poreus. Rijkswaterstaat moet dagelijks ongeveer een miljoen liter water wegpompen. Gebeurt dat niet, dan komt de snelweg onder water te staan. De politici willen van de minister duidelijkheid over de oorzaak van de lekkage en over welke maatregelen er nodig zijn om die op te lossen.

Tegenover Radio Rijnmond verklaren de Kamerleden dat ze zich ernstig zorgen maken over de problematiek rond de weg. Ze sluiten niet uit dat de ingebruikname, gepland voor 18 december, moet worden uitgesteld. Eerst moet de onzekerheid over de oorzaak van het lek worden weggenomen en vervolgens naar een oplossing worden gezocht.

“Dat is vragen naar de bekende weg”, reageert John Witjes. Hij is voorzitter van de stichting Bewaking afspraken tracébesluit/bestuursovereenkomst A4, die de aanleg van de weg kritisch volgt. “De oorzaak van de lekkage is allang bekend.” Volgens Witjes is de wateroverlast te wijten aan een fout in de constructie. Om het lek te dichten, is het nodig een groot gedeelte van de weg af te breken en opnieuw aan te leggen, laat hij weten.

Vergunning

Witjes verwacht dat de opening van de weg zal worden uitgesteld vanwege de aanhoudende problemen. In dat verband wijst hij er op dat het Hoogheemraadschap van Delfland aan Rijkswaterstaat vergunning moet verlenen om het water te mogen wegpompen. Dat wordt bevestigd door een woordvoerster van het hoogheemraadschap. De voorlopige vergunning wordt op 15 december verleend, vertelt zij.

Witjes zegt dat tegen de definitieve vergunning nog bezwaar mogelijk is.   Hij gaat er daarom van uit dat de ingebruikname van de A4 Midden-Delfland niet zal plaatsvinden op 18 december. “Anders heeft het geen zin om nog bezwaar te maken. Dan is de weg immers een voldongen feit.”

Reageer op dit artikel