nieuws

Sluis Ternaaien 
officieel geopend

infra

Sluis Ternaaien 
officieel geopend
@MonarchieBe

De nieuwe sluis bij Ternaaien, een werk van Besix, is officieel geopend in aanwezigheid van de Belgische koning Filip, minister Schultz van Haegen en de vice-president van de Europese Investeringsbank (EIB) Pim van Ballekom.

Het sluizencomplex vormt de verbinding tussen de Maas en het Albertkanaal. Schepen worden daar geschut met een verval van bijna 15 meter. Het is het grootste binnenvaartcomplex in Europa.

Met de nieuwe, vierde sluis kunnen nu schepen van 9000 ton van Namen en Luik naar Rotterdam varen. Het is onderdeel van de prioritaire trans-Europese as Rijn/Maas-Main-Donau. Tot nu toe leidde de oude sluis, waar 25.000 schepen per jaar doorheen gaan, tot veel oponthoud voor de binnenvaart.

De totale kosten van het project bedragen 150 miljoen euro, waarvan Nederland 10 miljoen betaalt. De EU draagt 28 miljoen bij uit de pot van de trans-Europese transportnetwerken. De rest wordt door Wallonië betaald dankzij een lening van de EIB.

Reageer op dit artikel