nieuws

Jury Betonprijs hanteert complexe matrix

infra Premium

Jury Betonprijs hanteert complexe matrix

De jury van de Betonprijs 2015 maakte gebruik van een complexe matrix bij de beoordeling van de 212 inzendingen. Een eerste analyse en schifting leverde een lijst van 23 genomineerden op. Die zijn nader bekeken en na het tellen van de pluspunten kregen acht projecten de Betonprijs.

“De winnaars kregen de meeste pluspunten in hun categorie. Dat gaf wel discussie, want een deel van de 93 projecten is in meerdere categorieën ingezonden”, aldus Peter Hoes, projectmanager bij de Betonvereniging en secretaris van de jury. “De projecten zijn in acht categorieën ingedeeld en binnen hun categorie beoordeeld.”

Uit de winnaarsbrochure blijkt dat over de OV-terminal in Arnhem discussie heeft plaatsgevonden. “De jury ziet stations als verblijfsruimte en niet als puur infrastructurele oplossing. Dit maakt dat dit project in de categorie Utiliteitsbouw thuishoort.” Kennelijk vond ook discussie plaats omdat de basisconstructie in staal is uitgevoerd, “maar het dak in betonelementen en dat maakt het een bijzonder project. De toepassing van vervormbare mallen maakte het mogelijk de complexe vorm te bekleden, met gebruik van beton als bekledingsmateriaal en als zichtelement. Dat waardeert de jury.” Betonproductenfabrikant mbX uit Bergen op Zoom leverde de de dubbelgekromde, tijdens de verharding vervormde dakplaten.

Gestroomlijnd

De Betonprijs 2015 in de categorie Bruggen en Viaducten ging naar de Verlengde Waalbrug in Nijmegen. De gestroomlijnde pijlers zijn een voorbeeld voor het nieuwe Nederland. Zo moet met water worden omgegaan, vindt de jury. Het project scoorde hoog op de toetsingscriteria.

In de categorie Natte Waterbouw ging de Betonprijs naar het droogdok van Alblasserdam Yachtbuilding Properties. Om een goede waterdichtheid te verkrijgen, is het dok uitgevoerd zonder dilataties. Behalve traditionele wapening is veel vezelwapening toegepast. Maar de jury werd ook getroffen door de architectonische schoonheid en het lef van de participatiemaatschappij om te investeren.

Over de vrijstaande woning op kavel 01 van Rieteiland Oost in Amsterdam schrijft de jury: “Mooi vormgegeven, extreem gedetailleerd, constructief interessant (met vloeren die hangen aan het dak en een grote overspanning), beton zichtbaar, uitzicht mooi gebruikt, natuur vloeit mooi naar binnen, eigentijds.” De villa kreeg de Betonprijs in de categorie Woningbouw .

Kathodische bescherming

De restauratie van kantoorgebouw ‘De Holland van 1859’, een creatie uit 1939 van architect Sybold van Ravesteijn, won de Betonprijs in de categorie Restauratie/reparatie. Dankzij kathodische bescherming zijn de oorspronkelijke vormen zijn weer zichtbaar. Sinds afgelopen zomer huisvest het gebouw het Nationaal Onderwijsmuseum.

Hoewel spoortunnel en ondergronds station in Delft een voorbeeld zijn van traditionele betonbouw, waardeert de jury vooral de goede samenwerking van samenleving, opdrachtgever en opdrachtnemer. Bovendien bleven monumenten Molen De Roos en Bagijnetoren behouden. Dit project werd winnaar in de categorie Uitvoering .

In de categorie Betontechnologie koos de jury voor het I/O-gebouw in Nijmegen, de nieuwbouw voor de Faculteit Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Door het woekeren met betontechnologie is een hoge duurzaamheid bereikt. In de gevelbekleding zijn glasvezelwapening en gerecycled glas in zelfverdichtend beton toegepast.

Alles is uit de kast gehaald om vervormingen aan de top te beheersen voor de stabiliteit van de radar

De winnaar in de categorie Constructief ontwerp is de radartoren Neeltje Jans op de strekdam voor de Roompotsluis in Zeeland. “Alles is uit de kast gehaald om vervormingen aan de top te beheersen voor de stabiliteit van de radar”, aldus de jury.

De uitreiking van de Betonprijs vindt tweejaarlijks plaats. Behalve door de Betonvereniging wordt zij mede mogelijk gemaakt door het Cement- en Betoncentrum, de BFBN, Rijkswaterstaat, Stubeco en het Platform Betononderhoud. De voorzitter van de jury, Cees Brandsen, directeur Grote Projecten en Onderhoud bij Rijkswaterstaat, reikte de prijzen woensdagavond uit.

Reageer op dit artikel