nieuws

Houtdok met innovaties waterbouw

infra

Houtdok met innovaties waterbouw

Het Houtdok, een demonstratie- en testplatform in de Aqua Dock-proeftuin in de Rotterdamse Dokhaven, is te water gelaten. “Binnenkort beginnen we met het meten van vocht en vervormingen”, meldt projectleider Jan de Jong van onderzoeksinstituut TNO.

Drijvend platform blijft tien jaar liggen

Het drijvende platform meet 6 bij 3 meter en huisvest nu al enkele proeven van TNO, de Hogeschool Rotterdam en tien bedrijven. “Wij testen de ontwateringsplaat, met als doel een langere levensduur van hout in de waterbouw”, aldus De Jong. De plaat is van kunststof, heeft aan beide zijden groeven en wordt in de sleuven tussen houten delen van waterbouwconstructies aangebracht. Hemelwater en buiswater van passerende schepen kan beter weglopen, waardoor de levensduur van gordingen en palen met zo’n twintig jaar verlengd zou kunnen worden. “We testen ook een mof die over de paalkop wordt geschoven, om inwatering via de kop te voorkomen”, aldus De Jong. De palen zijn op het grensvlak van lucht en water voorzien van krimpkousen die het hout droog moeten houden. “En buiten het zicht, boven water maar onder het dek van het platform, testen we een afdekking van een balk, bedoeld om water af te voeren. Daarnaast beproeven we de levensduur van zes verschillende houtsoorten. Het Houtdok blijft tien jaar liggen. Maar we kunnen al eerder conclusies trekken, we monitoren halfjaarlijks.”

Op het platform staat een opstelling met houten delen met verschillende soorten biobased-coatings. Ze worden langdurig aan het klimaat in de Rotterdamse haven blootgesteld.

Het Houtdok ligt in het Aqua Dock in de Dokhaven, onlangs geopend door wethouder Adriaan Visser van de gemeente Rotterdam. Het is een omgeving voor het testen, demonstreren en produceren van drijvende bouwwerken van hout en andere materialen.

Reageer op dit artikel