nieuws

ARC15 Detail en Innovatie: van kabelknoop tot Afsluitdijk

infra

ARC15 Detail en Innovatie: van kabelknoop tot Afsluitdijk
Afsluitdijk © Rijkswaterstaat - foto: Joop van Houdt

Wat is ARC?

De ARC Awards is een jaarlijkse serie prijzen voor uitmuntend ontwerp die wordt uitgereikt door tijdschrift de Architect. De prijzen belichten het allerbeste werk in de categorieën architectuur, interieur, detail, innovatie en meubel. Ook is er een oeuvreprijs.

Cobouw toont deze week de nominaties uit de categorieën Detail en Innovatie. Eerder kwamen Architectuur en Interieur aan bod. De winnaar van de oeuvreprijs is al bekend: Michael van Gessel. De prijzen worden uitgereikt op donderdagavond 19 november in het Energiehuis in Dordrecht. Aanmelden kan via www.arc-awards.nl

ARC15 Detail

Mei Architects and planners, MVRDV/Octatube en NEXT architects zijn genomineerd voor de ARC15 Detail Award. De jury, onder leiding van Ronald Schleurholts, selecteerde de nominaties uit 38 inzendingen. De jury koos drie zeer uiteenlopende ontwerpen, namelijk het paviljoengebouw voor McDonald’s aan de Coolsingel in Rotterdam, de kabelnetgevel van de Markthal en een brug die ook ruimte biedt aan vleermuizen.

McDonald’s

De McDonald’s op de Coolsingel is een transparant paviljoen met een rijk bewerkte gevel in goudkleurig aluminium. Het is opgebouwd als staalskelet op de bestaande fundering van de oude kiosk met een vrijwel kolomloze constructie en 6 meter hoge, maximaal ontkleurde glaspanelen. Door de toepassing van verschillende perforatiegraden wordt in de gevelbekleding – en doorlopend in de wandafwerking – een mensenmenigte verbeeld.

De McDonald’s op de Coolsingel is in een zeer korte bouwtijd van twee maanden gerealiseerd

De nutsvoorzieningen en verkeersregelkasten zijn geïntegreerd in de gevel, waarbij verlichting achter de gevelplaten zorgt voor een verhoogde sociale veiligheid. Het gebouw is in een zeer korte bouwtijd van twee maanden gerealiseerd. De jury bewondert de verfijnde detaillering van het gebouw.

McDonald’s Coolsingel

Markthal

De Markthal heeft de grootste kabelnetgevel in Europa. De boogvorm van het gebouw maakt daarbij een ideale constructieve symbiose mogelijk. Een gevel als een tennisracket, met een unieke gietknoop uit drie delen. De 26 verticale en 22 horizontale kabels vormen een hangend net met een enkellaagse draagstructuur. De kabels zijn voorgespannen tussen stalen consoles die zijn uitgespaard in de betonconstructie. Tussen de kabels zijn stalen gietknopen geplaatst waar de verticale en horizontale kabels kruisen. Gelamineerde glaspanelen van 1485 bij 1485 millimeter zijn bevestigd aan de kabels door middel van in de gietknoop geïntegreerde ronde klemschijven. De jury beschouwt deze minimale constructie met maximaal resultaat als detailleren op het scherp van de snede.

Vlotwateringbrug

De sculpturaal gevormde Vlotwateringbrug slingert tussen twee bestaande percelen en markeert de entree van de Poelzone. Op het hoogste punt maakt de brug een bocht voor een open zicht het gebied in. Het brugontwerp heeft als doel om een ideale habitat te vormen voor diverse vleermuissoorten. Drie brugonderdelen bieden hen ruimte: het brughoofd, de onderzijde van het brugdek en de metselwerkbalustrade. Deze zijn in samenwerking met vleermuisspecialist Herman Limpens uitgewerkt en zo gedetailleerd dat ze de architectuur nergens verstoren. De jury waardeert de manier waarop NEXT architects hier veel samenbrengt in een pretentieloos geheel.

Vleermuizenbrug

ARC15 Innovatie

René Snel en Fiction Factory, Paul de Ruiter en Feddes/Olthof en Claessens Erdmann zijn genomineerd voor de ARC15 Innovatie Award. De projecten zijn geselecteerd uit dertig inzendingen. De jury, onder leiding van Gerben van Dijk, nomineerde het Masterplan Beeldkwaliteit van de Afsluitdijk, het duurzame, verplaatsbare woonelement Wikkelhuis, Koninklijke Auping in Deventer en het Busstation Schiphol Noord.

Masterplan Afsluitdijk

Met het Masterplan Beeldkwaliteit van de Afsluitdijk ontwierp bureau Paul de Ruiter en Feddes/Olthof het ruimtelijke kader voor herbestemming. Dit plan moet ervoor zorgen dat deze dijk ondanks de stijging van de zeespiegel ons land duurzaam kan blijven beschermen.

Om veiligheid te garanderen is een overslagbestendige dijk ontworpen

Om veiligheid te garanderen is een overslagbestendige dijk ontworpen. Ook is een duurzame dijkbekleding ontworpen, bestaande uit een open betonstructuur die harde golven afremt en mooie dijkvegetatie toelaat. Ten slotte worden de bestaande sluiscomplexen opgeknapt. De jury is onder de indruk van dit ontwerp dat Nederland opnieuw op de kaart zet als waterland.

Busstation Schiphol Noord

Met het Busstation Schiphol Noord hebben architecten Claessens Erdman een derde leven gegeven aan een oude vliegtuighangar. Oorspronkelijk is de hangar in Groot-Brittannië door het leger gebruikt, daarna is hij aangekocht door de gemeente Rotterdam. Claessens Erdman hebben door de afstand tussen de spanten te vergroten en een lichtdoorlatend, kunststof dak te maken, een energieneutraal en zelfvoorzienend busstation gerealiseerd. Naast een knooppunt voor openbaar vervoer, is het door zijn open karakter ook een prettige verblijfplaats. De jury is onder de indruk van de manier van herbestemmen, door de architect omschreven als ‘ontwerpen door niet-ontwerpen’.

Wikkelhuis

Het Wikkelhuis is een duurzaam en verplaatsbaar woonelement ontworpen door René Snel en de Fiction Factory. Door 24 lagen karton rond een mal te wikkelen ontstaat een stevige en isolerende sandwichstructuur. Ieder segment is afgewerkt met een open-gevelsysteem. Door meerdere segmenten aaneen te schakelen ontstaat een grotere woon-/werkruimte.

De jury is gecharmeerd van de manier waarop karton is toegepast als bouwmateriaal

Het bouwwerk is binnen een dag op te zetten en natuurlijk afbreekbaar. Rick Buchter ontwierp het interieur voor een vakantiewoning of kantoor. De jury is gecharmeerd van de manier waarop karton is toegepast als bouwmateriaal, en van het toekomstbestendige karakter van dit project.

Wikkelhuis.

Reageer op dit artikel