nieuws

Toekomst SOMA College onzeker

infra Premium

Toekomst SOMA College onzeker

De toekomst van de enige infraschool in Nederland, het SOMA College in Harderwijk, staat onder druk. Door een leegloop van de bouw-cao en een flink geslonken opleidings- en ontwikkelingsfonds, dreigt de jaarlijkse bijdrage van het bedrijfsleven van 4 miljoen euro grotendeels weg te vallen.

Een tekort aan machinisten na de watersnoodramp in 1953 leidde tot de oprichting van het SOMA College in 1957. De infraschool in Harderwijk is qua opzet – met een internaat en oefenterreinen voor asfalteerders, grondverzetters en kraanmachinisten – uniek in Nederland. “Met ruim duizend studenten zitten we al jaren barstensvol”, verklaart Anke van Bodegom, algemeen directeur van de opleiding.

Maar ondanks de goede cijfers en het positieve imago, zijn de vooruitzichten niet goed. De pot met collectieve middelen slinkt flink door een groeiend aantal zzp’ers in de bouw. Moeilijke keuzes moeten worden gemaakt en één daarvan kan zijn: minder geld naar het SOMA. Van Bodegom kan er niet omheen (“er is bijna niets meer van het O&O-fonds over”) en moet maatregelen nemen. “Als je hier rondloopt, snap je dat dit nooit uit de reguliere bekostiging (4000 euro per leerling per jaar vanuit het Rijk – TvB) kan komen. Naast het schoolgebouw, de oefenterreinen en het materieel dat we leasen, bezitten we ook een campus die uit drie woongebouwen bestaat. En een praktijkles buiten kun je nou eenmaal niet doen met vijfentwintig leerlingen.”

Paleisrevolutie

Het SOMA wordt mogelijk een zomerschool

Hoewel de subsidiestroom van 4 miljoen euro de komende twee jaar nog overeind blijft, denkt Van Bodegom al druk na over bezuinigingen. Zo overweegt ze de school ook in de vakanties open te houden. “Dat zou een paleisrevolutie betekenen, maar op die manier kunnen we efficiënter werken. Om een voorbeeld te geven: we hebben hier voor miljoenen euro’s aan materieel staan. Dat leasen we voor het hele jaar, maar we gebruiken het in de zomer helemaal niet. Als we het jaar rond open kunnen blijven, hebben we minder machines nodig en kunnen we bovendien af met een kleiner internaat en minder hectare oefenterrein.”

Of de toekomst van het SOMA College met deze plannen is veiliggesteld, is nog onduidelijk. Deels hangt dat af van het subsidiebedrag dat er uiteindelijk overblijft. “Daar is nu veel onduidelijkheid over. Ja, voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland is hier ook al geweest. Hij vond onze school geweldig, maar dat betekent niet dat hij zegt: hier heb je een zak geld.”

Bestaansrecht

“Wij zijn er voor en door bedrijven”

Van Bodegom hoopt dat alle partijen in de infrasector inzien dat het SOMA College ook in de toekomst van toegevoegde waarde is. “Als het bedrijfsleven geen bijdrage wil leveren aan het SOMA College in deze vorm, hebben wij ook geen bestaansrecht meer. Wij zijn er voor hen en door hen. Maar ik heb er vertrouwen in dat het goed komt. Elk infrabedrijf heeft belang bij ons onderwijs. Als er een vacature is, hebben ze toch bij voorkeur een student van onze opleiding. En er is geen bedrijf dat zegt: doek het maar op.”
[faq:faq]

Reageer op dit artikel