nieuws

Slimmer denken in licht met led als toverwoord

infra Premium

Slimmer denken in licht met led als toverwoord

Tauw en Montad spelen in op de snel groeiende mogelijkheden om met licht de kwaliteit van het stedelijk leven te verbeteren. Lampen worden niet alleen ingezet voor licht en veiligheid, maar ook om wandelende en fietsende verkeersstromen te beïnvloeden.

Een jaar of vijf werken beide ingenieursbureaus al samen, de elektrotechnici van Montad uit Tilburg en de specialisten van de ruimtelijke kwaliteit van Tauw uit Deventer. Voortaan gaan de twee gezamenlijk naar provincies en gemeenten om hun kennis op het gebied van licht en ruimte aan de man te brengen. Het Rijk wil binnen vijf jaar op de openbare verlichting minstens een energiebesparing bereiken van minstens 40 procent. Werk aan de winkel dus. Slim energiemanagement en de toepassing van ledverlichting moeten helpen het doel te realiseren.

Montad beheert in Nederland al een half miljoen objecten, zeg maar lichtmasten. Het Brabantse bureau telt zeventien medewerkers, waarvan twee actief op de vestiging in Assen. Tauw telt ruim duizend medewerkers en werkt aan duurzame oplossingen voor een betere leefomgeving. “In de provincie Groningen zijn we gezamenlijk verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de openbare verlichting in achttien gemeenten. Dat betreft 84.000 objecten”, zegt bedrijfsmanager Henk van Helvert van Montad. “De samenwerking met Tauw in Groningen beviel zo goed dat we nu een stap verder gaan en ons structureel gemeenschappelijk presenteren op de markt. De reacties zijn goed. Onze samenwerking wordt als prettig ervaren. We zijn een trendsetter.”

De ruimte die de ingenieurs invullen is ontstaan door de terugtrekkende bewegingen van de geprivatiseerde nutsbedrijven. Vanouds zat beheer en onderhoud bij het nutsbedrijf. In de nieuwe rolverdeling zorgt de aannemer voor het onderhoud en richten de ingenieurs zich op advisering en begeleiding van de gemeente en provincie bij het beheer van de lichtnetten.

“Je ziet een verandering in de regie”, zegt Anne Kirsten Meijer van Tauw. “Veel gemeenten hebben te weinig geld om de verlichting te verbeteren. Ze hebben behoefte aan andere vormen van contracten en financiering. Kun je zonder eigen geld toch duurzamer worden? Een instelling als de Bank Nederlandse Gemeenten biedt mogelijkheden. Daar springen wij als combinatie op in.”

Texel wil duurzamer worden en daar maakt het lichtbeheer onderdeel van uit. Licht waar moet, duisternis waar kan. En die aanpak levert ook nog eens geld op. In Zundert ligt het accent op de contractvorming. Hoe kunnen alle wensen het beste worden vastgelegd zodat de aannemer goed aan de slag kan en de gemeente toch aan de juiste touwtjes blijft trekken?

Led is in alle gevallen het toverwoord. Dimmen kan – anders dan bij gloeilampen – energiebesparing opleveren. Met als volgende stap: hoe kun je dynamisch dimmen op bijvoorbeeld sensoren die reageren op beweging.

Dom Utrecht

 

Regisseur

De oplossingen zijn specifiek, per locatie wisselend, zegt Robbert Dijkema van Montad. De verlichting kan reageren op mist, regen en zon. Of de aanwezigheid van naderend verkeer. Ook wegdekreflectie valt in te zetten tegen de duisternis. Verkeerscentrales kunnen als regisseur van het licht een rol spelen. Of, weer een stap verder, de gewone burger. Keuzes genoeg.

Slimmere systemen leveren al snel een besparing van een derde van de kosten op, claimen Tauw en Montad. Door te spelen met kleur en lichtintensiteit valt in stad en dorp te beïnvloeden hoe mensen hun route kiezen. Zorg voor extra licht op de plaatsen waar veel ouderen gebruik van maken. Dat verhoogt de leefbaarheid en sociale veiligheid.

Van Helvert: “Het internet biedt nieuwe mogelijkheden. Burgers kunnen daar storingen gaan melden. Niet aan de gemeente maar rechtstreeks aan de verantwoordelijke aannemer. Die heeft dan snel overzicht en kan efficiënt de problemen verhelpen. Je voorkomt dat voor iedere melding iemand apart op weg gaat. De gemeenten staan steeds meer open voor dergelijke oplossingen.”

Reageer op dit artikel