nieuws

‘Ook universitaire infra-opleiding minder populair’

infra Premium

‘Ook universitaire infra-opleiding minder populair’
Shutterstock

Waarom kiezen jongeren minder vaak voor de infrasector? Wil de nieuwe generatie nog wel vuile handen maken?

Gevaarlijk. Nooit eens een weekendje vrij. Een normaal gezinsleven met werkende vrouw is eigenlijk niet mogelijk. Dat beeld over de infrasector lijkt op de langere termijn een probleem te worden. In de afgelopen jaren is het aantal studenten dat voor een infra-opleiding kiest meer dan gehalveerd.

Onderwijsdeskundige Marieke van der Post van Bouwend Nederland kent de cijfers. “Daarom moeten we iets aan het imago doen. Vaak zijn het ook ouders die meedenken. Zij willen het liefst dat hun kinderen naar HAVO of VWO gaan. Met z’n allen moeten wij dus vertellen dat de infra een fantastische wereld is, dat we de gebouwde omgeving mooier kunnen maken en dat er nog veel werk is voor goed opgeleide mbo’ers.”

Je moet niet vies zijn van een korrel zand aan je schoenen

Infraonderwijskenner Kees van Dongen is het daar mee eens. De directeur van de Vereniging van Samenwerkingsverbanden vult aan: “Onze sector staat bol van de kansen en technologie. Maar je moet ook niet vies zijn van een korrel zand aan de schoenen. Al werken machinisten tegenwoordig in perfect verwarmde cabines met airco en bedienen ze prachtige apparaten. En wat is er nou mooier om in alle vrijheid in prachtige gebieden, buiten, te werken aan de toekomst van Nederland?”

Overigens kampen niet alleen de roc’s met minder inschrijvers. Ook op de TU’s in Twente en Delft is het aantal studenten civiele techniek met tien tot twintig procent gedaald.

Reageer op dit artikel