nieuws

Mkb bouw groeit vooral door toename van zzp’ers

infra

Mkb bouw groeit vooral door toename van zzp’ers

Het midden- en kleinbedrijf in de bouw zet weer meer mensen aan het werk. Vorig jaar was nog sprake van 3,4 procent krimp. “In de bouw gaat het in termen van afzet goed”, zegt Klaas Bangma van onderzoeksbureau Panteia.

“De werkgelegenheid bij het midden- en kleinbedrijf stijgt dit jaar met 1,2 procent. In 2016 bedraagt de groei 2,6 procent. Verantwoordelijk is vooral de nieuwbouw. Bij de grond-, weg- en waterbouw valt nog geen groei te zien.”

De onderzoekers van Panteia verwachten dat dit jaar het aantal werkenden in het Nederlandse mkb (bedrijven tot 250 medewerkers) zal stijgen met bijna 50.000 banen. Van hen zijn 35.000 werknemer en 15.000 zelfstandige. Het grootbedrijf kan aan deze expansie niet tippen en schept dit jaar slechts 12.000 extra banen. Bangma: “De bouwbedrijven nemen weer mensen aan. Deels is dat een compensatie voor degenen die vertrokken zijn. De bedrijven zijn voorzichtig. Het grootste deel van de groei wordt ingevuld door zzp’ers.”

Ongunstiger

In de bouw stijgt volgens Panteia bij de mkb’ers dit jaar het aantal werknemers met 0,4 procent tot bijna 221.000. In 2016 neemt het aantal verder toe met zo’n 5100 arbeidsplaatsen. Wat de werkgelegenheid betreft zijn de ontwikkelingen bij het grootbedrijf in de bouw een stuk ongunstiger. De personele sterkte nam vorig jaar met 5,8 procent af tot 77.800 banen.

Dit jaar krimpt het arbeidslegioen (-0,4 procent) opnieuw om pas na de jaarwisseling tot een bescheiden herstel te komen. Als Panteia gelijk krijgt dan neemt het aantal banen bij het grootbedrijf in 2015 met 1,4 procent toe tot 78.600. Het aantal in de bouw werkzame zelfstandigen in dit jaar met 2 procent gestegen tot 161.700. Komende jaar groeit de groep met ongeveer 4800 personen.

Reageer op dit artikel