nieuws

Honderden bigbags voorkomen verzakkingen

infra Premium

Honderden bigbags voorkomen verzakkingen

De hoge waterstand rondom de stadsgracht Koornmarkt in Dokkum is bij de renovatie van de kademuren een extra uitdaging voor Jansma Drachten BV. Om te voorkomen dat omliggende woningen funderingsproblemen krijgen, geven 520 met zand gevulde bigbags tegendruk op de bodem van de gracht.

Zo’n vierhonderd zakken zijn in het water gelegd en zo’n 120 zijn er bovenop gestapeld. ‘‘Om kademuurherstel goed uit te voeren, is de gracht in één keer drooggezet. Door het verlagen van de waterstand, verdwijnt de tegendruk op de bodem. Omdat het grondwaterpeil rondom vrij hoog is, bestaat de kans dat de ondergrond openbarst. Dit kan verschuivingen in de grondlichamen veroorzaken en eventueel problemen met de funderingen”, legt hoofduitvoerder Sipke Koopmans van Jansma Drachten uit.

Om te voorkomen dat de zakken in het slib wegzakken, is de gracht eerst gebaggerd. Vanuit een speciale containerunit wordt de omgeving gemonitord. De gevels van de woningen en de bodem zijn voorzien van spiegeltjes. Een speciale mast op de unit meet continu de positie van de spiegeltjes. Op deze wijze kan worden vastgesteld of er eventueel sprake is van een verzakking. ‘‘Gelukkig is van grondverschuiving geen enkele sprake.”

Houten fundering

Een andere factor van belang is de oude houten fundering, die het gewicht van de bestaande kademuur niet meer kan dragen. Jansma Drachten legt voor de bestaande kade een nieuwe palenrij aan. Om de drie houten palen gaat er een stalen buispaal de grond in. Een stalen koppelverbinding moet verzakking van de kademuur voorkomen. Aan de bovenzijde van de buispalen worden U-profielen gemonteerd. Aan de onderzijde van de bestaande gemetselde kademuren komen hoekijzers, waarna de constructies aan elkaar worden gelast. Koopmans: ‘‘De stalen buispalen voorkomen dat de muur voorover valt, de houten palen gaan de druk van boven tegen. Als de fundering goed is, kunnen we met de renovatie van de kademuur aan de slag. Scheuren, rotte delen en rollagen worden hersteld. Onder het wegdek naast de kade komt eps-piepschuim, dat de druk op de kademuur verlaagt.” Naast de eps-constructie komen plantvakken met nieuwe bomen. De vakken worden zowel verticaal als horizontaal bekleed met wortelscherm en worteldoek. Het horizontale doek is een proef van de gemeente. De wortels van de huidige soort beschadigen de kade en drukken de verhardingen op. Daar komt nu een boomsoort voor in de plaats van voldoende grootte en met goede ondergrondse groeiomstandigheden.

Lytse Pyp

Jansma Drachten gaat ook aan de slag met het herstel van de brug ‘Lytse Pyp’. Bij het onderzoek naar de kade kwam betonrot aan het licht. “De brug gaat er uit. De frontmuren blijven staan, maar het dek wordt vervangen.” In totaal draait Funderingstechniek Noord uit Marum 21 grondverdringende boorpaal trillingvrij de grond in. De 24 meter lange Casing-draaipalen bestaan uit vijf aan elkaar gelast segmenten en moeten straks de druk- en trekkracht van het zware verkeer aan kunnen.

Gemeente Dongeradeel is opdrachtgever van het kadeherstel en heeft 1,4 miljoen euro voor de klus gereserveerd. De werkzaamheden duren tot het einde van dit jaar.

Reageer op dit artikel