nieuws

Grootste zeesluis kost half miljard

infra Premium

Grootste zeesluis kost half miljard

Het slimme robuuste ontwerp van BAM/VolkerWessels voor de zeesluis IJmuiden kost een half miljard euro. Rijkswaterstaat was verrast door de lage inschrijfprijs, maar is inmiddels overtuigd.

Rijkswaterstaat presenteerde samen met het consortium dinsdag in IJmuiden het winnende ontwerp. De aanbieding gaat uit van een 70 meter brede sluis in plaats van de gevraagde 65 meter, waardoor IJmuiden de grootste sluis van de wereld krijgt. Afgelopen anderhalf jaar is de tenderprocedure doorlopen waarbij voor 40 procent is gelet op de prijs en voor 60 procent op kwaliteit: extra breedte, hinder, duurzaamheid en de risicobeheersing wogen zwaar mee bij de economisch meest voordelige inschrijving.

De nieuwe sluis krijgt twee zeewaardige roldeuren en een identieke reservedeur van elk 2400 ton staal, terwijl de twee afgevallen ontwerpen uitgaan van twee verschillende deuren en twee bijpassende reservedeuren. Daardoor is het winnende ontwerp niet alleen veiliger, maar ook veel goedkoper omdat er een deur minder nodig is.

Welke sluisdeur ook openstaat, het land is altijd veilig

Uiteindelijk lagen er drie goede ontwerpen van drie consortia. Die van de consortium OpenIJ sprong er uit door de slimme aanpak van hinderarm en trillingsarm werken en de afwijkende plek op 20 meter ten oosten van het ontwerp van Rijkswaterstaat. “De sluis is over de hele lengte waterkerend. Of de sluisdeur nou bij het Buitenhoofd of Binnenhoofd openstaat, het land is altijd veilig. Ook als we in 2120 te maken hebben met een forse zeespiegelstijging”, licht Jaap Blokland van OpenIJ toe.

Zowel de afwijkende plek als het afwijkende ontwerp zijn in de tenderfase besproken met opdrachtgever Rijkswaterstaat. “We waren niet verrast door het ontwerp, maar wel door de uiteindelijke inschrijfprijs”, geeft projectdirecteur Jaap Zeilmaker van Rijkswaterstaat toe. Hoeveel lager de bieding lag onder de raming van Rijkswaterstaat willen de heren niet kwijt.

Lees meer in het artikel ‘Inschrijfprijs zeesluis IJmuiden verraste ons’ 

Reageer op dit artikel