nieuws

Garantie vijftig jaar op brugdek onhaalbaar

infra

Garantie vijftig jaar op brugdek onhaalbaar

Het composieten brugdek voor de Julianabrug in Alphen aan den Rijn is voortijdig aan onderhoud toe. Daarvoor waarschuwen brug- en kunststofdeskundigen.  

De gemeente eiste in de aanbesteding van de Julianabrug een garantie van vijftig jaar op het kunststof brugdek. Volgens meerdere bronnen, die anoniem wensen te blijven, is dat onhaalbaar. Het dek moest namelijk aan staal bevestigd worden met speciale bouten.

“Omdat deze alleen in de onderplaat van het kunststofdek kunnen worden bevestigd, wordt het dek als het ware inwendig uit elkaar getrokken bij het vasttrekken van de bouten. Dit komt ook omdat de onderkant van het kunststofdek niet vlak is. Deze ervaring hebben wij ook gehad bij een andere brug”, zegt een infrabouwer.

Tussentijds onderhoud is niet mogelijk

Toekomstige problemen worden ook voorspeld, omdat de ruimte tussen staal en kunststof afgesloten moest worden. Daardoor is tussentijds onderhoud niet mogelijk, terwijl er door temperatuurverschillen tussen kunststof en staal wel “beweging zal zijn tussen de materialen”.

Het verhaal wordt bevestigd door een composietdeskundige, die ook anoniem wenst te blijven: “De levensduur van vijftig jaar kan op deze manier nooit worden waargemaakt. De in de aanbesteding genoemde boutverbinding werkt prima in staal, maar niet in composiet, omdat het na verloop van tijd meegeeft. Het gevolg daarvan is dat het brugdek gaat rammelen.”

Of het brugdek is uitgevoerd volgens de eisen uit de aanbesteding is niet duidelijk. De gemeente wilde niet reageren. Bij de hoofdaannemers Mourik en BSB Staalbouw maakt men zich geen zorgen over de garantie van vijftig jaar. 

Reageer op dit artikel