nieuws

’Deltagoot bespaart miljoenen’

infra Premium

’Deltagoot bespaart miljoenen’

Nederland kan miljoenen gaan besparen dankzij de Deltagoot van Deltares, verwacht de Delftse onderzoeksinstelling. De golfgoot kan haarfijn elke schade in kaart brengen, ook van de superstorm waarop alle Nederlandse dijken worden ontworpen.

Vooral bij het testen van constructies met fijne materialen zoals zand en klei – die veel voorkomen in Nederland – ontstaat een veel realistischer beeld dan voorheen. De nieuwe golfgoot, de grootste ter wereld, speelt daarnaast in op een trend om te zoeken naar innovatieve dijkconstructies met biologisch materiaal als rietmatten, oesterbanken en wilgenbossen. Dergelijke natuurlijke constructies laten zich eigenlijk onmogelijk op kleine schaal testen. In de Deltagoot kan het op ware grootte.

Een proef met het idee van natuurlijke vooroevers zoals in de Markerwadden is er mogelijk, maar ook met bestaande geheel harde dijkconstructies. Volgens de Waterwet moeten die elke twaalf jaar worden getoetst. “Een besluit over dijkrenovaties is op basis van onze tests beter te onderbouwen”, zegt onderzoeker Bas Hofland (Deltares). “Je bespaart al gauw vele miljoenen als je kunt aantonen dat bestaande constructies langer mee kunnen. Hier kun je een stukje dijk van 5 meter 1 op 1 testen.”

Zijn verwachting is daarom dat de totale investering van 26,5 miljoen euro zichzelf snel zal terugverdienen. In de aanloop naar de opening vandaag is de nieuwe 300 meter lange golfgoot in gereedheid gebracht voor een test van Groningse zeedijken. Dat gebeurt in opdracht van drie waterschappen. Proeven in de bijna 10 meter diepe goot moeten uitwijzen of 70.000 vierkante meter Noorse steen op de dijk tussen de Eemshaven en Delfzijl nog voldoende standzeker is bij storm. De resultaten worden direct toegepast in het dijkversterkingsproject ‘EemshavenDelfzijl’ van waterschap Noorderzijlvest. Door dit specifieke dijktype met lange en korte golven te beproeven is het resultaat ook bruikbaar voor diverse andere dijken van dit type.

De nieuwe Deltagoot is niet alleen de grootste, maar ook de meest geavanceerde golfgoot van de wereld. Waterbouwkundigen kunnen hogere golven genereren (tot 4,5 meter), maar kunnen tijdens golfexperimenten ook het waterniveau variëren, zoals tijdens een getijdencyclus. De goot is in de eerste plaats bedoeld voor Nederlandse zeeweringen, bestaande uit dijken en duinen. Maar voor de officiële opening zijn al aanvragen binnengekomen uit de hele wereld. Deltares hoopt er binnenkort onder meer constructies op het Franse eilandje Réunion in te testen. Omdat de Deltagoot een succesvoorbeeld is van het Topsectorenbeleid, wordt de opening gecombineerd met de ondertekening van het Kennis- en Innovatiecontract 2016-2017.

Lees verder: ‘Veel handiger dan duizenden jaren wachten of het misgaat’

Reageer op dit artikel