nieuws

Brug met drie vleermuisverblijven

infra

Brug met drie vleermuisverblijven

De vleermuizen in Vlotwatering worden goed verzorgd: de Vlotwateringbrug biedt hen maar liefst drie soorten huisvesting. In de zomer, de winter en om nestjes te bouwen, elk seizoen kan de vleermuis er terecht. De zomerverblijven hebben aannemingsbedrijf Kroes wel wat hoofdbrekens opgeleverd.

De Vlotwateringbrug heeft vele gezichten en meerdere functies. De brug is in de eerste plaats bedoeld om recreatieve fietsers de Vlotwatering over te helpen. Ze moet echter ook de auto kunnen dragen van één huishouden aan de kassenkant. En omdat ze onderdeel uitmaakt van een groter landschapsontwerp van Lola Landscape Architects waarin natuur en ecologie belangrijke speerpunten zijn, maakte Next Architects een diervriendelijk brugontwerp.

Voor de vogels en insecten werd verderop in het landschapsontwerp al gezorgd, dus toen de architecten er achter kwamen dat de nieuwe oversteekplaats op een belangrijke fourageerroute voor vleermuizen ligt, was de keuze snel gemaakt. Voor de uitwerking zocht het bureau samenwerking met vleermuizendeskundige Herman Limpens, die gedurende het hele ontwerptraject input heeft geleverd. De ene vleermuis is namelijk de andere niet en de dieren behoeven ook nog eens verschillende ruimtes per seizoen. Het resultaat is een brug met drie habitats die zijn onderverdeeld in zones, zodat vier vleermuissoorten er het jaar rond terecht kunnen.

Winterverblijf

Denkend aan bunkers, waar vleermuizen graag in hangen, is gekozen voor een constructie uit beton. De massa geeft een stabiel en aangenaam klimaat. In het bruggenhoofd bevindt zich het winterverblijf waar de vleermuizen via een sleuf in kunnen vliegen. Gemetselde muurtjes bieden verschillende tochtvrije klimaatzones. Het brugdek herbergt een aantal zomerverblijven waar de vleermuizen van onderaf in kunnen kruipen. Dit was het lastigst uitvoerbare deel van de hele brug, want de sleuven zijn liefst 30 centimeter diep, slechts een paar centimeter breed en de brug is dubbelgekromd: een boog die met een slinger in 25 meter de Vlotwatering overspant.

Uitvoerder Erik van der Ham: “We hebben de bekisting voor het brugdek laten prefabriceren door timmerfabriek Verhoeven in Venray, dat ook de bekisting voor de Waalbrug in Nijmegen heeft gemaakt. Daar hadden ze 12.000 vierkante meter nodig, maar wij hadden aan zes prefab delen genoeg. Na de stort vroeg het nog wel wat kracht her en der om de 30 centimeter diepe sleuven te lossen. Vervolgens hebben we de sleuven aangestraald om ze op te ruwen, zodat de vleermuizen grip hebben. Anders kunnen ze niet naar binnen.”

In één van de brugleuningen bevinden zich de kraamkamers. Deze leuning is daartoe opgemetseld uit baksteen, met een spouw ertussen en een watervaste vezelcementplaat in het midden van de spouw. Deze plaat geeft de vleermuizen nog weer de mogelijkheid om binnen de spouw de warmste kant te kiezen.

Reageer op dit artikel