nieuws

Wegenbouwers halen in zomer veel nieuwe projecten binnen

infra

Wegenbouwers halen in zomer veel nieuwe projecten binnen

Wegenbouwers hebben in de zomer hun opdrachtenportefeuille flink zien groeien. De gemiddelde orderportefeuille steeg het afgelopen kwartaal met 0,4 maand naar 5,4 maanden, blijkt uit de conjunctuurmeting van de maand augustus van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB).

De gemiddelde orderportefeuille steeg het afgelopen kwartaal met 0,4 maand naar 5,4 maand, blijkt uit de conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB). Ook de grond- en waterbedrijven zagen hun orderportefeuille stijgen: met 0,1 maand naar gemiddeld 6,5 maanden.

In de woningbouw blijft het opdrachtenboek groeien. Woningbouwers hebben nu een orderportefeuille van gemiddeld 8,1 maanden. Dat is een tiende maand meer dan voor de bouwvak.

De werkvoorraad van utiliteitsbouwers zakte met 0,1 maand naar 7,0 maanden. Per saldo steeg het orderboek voor de hele bouw met 0,1 maand naar 7,2 maanden.

Positief

Dat de bouw aantrekt is ook te zien aan het aandeel bedrijven dat zegt geen stagnatie te ondervinden bij de voortgang van het onderhanden werk. In augustus was 75 procent positief hierover. Tegenover 65 procent vorig jaar. Steeds minder bedrijven melden een tekort aan orders te hebben. Dit jaar 18 procent. Vorig jaar was dat 30 procent.

Van de vierhonderd hoofdaannemers die maandelijks hun informatie en verwachtingen delen met het EIB gaat 16 procent ervan uit dat de prijzen in de sector gaan stijgen. Vorig jaar dacht 4 procent dat. Het optimisme over de werkgelegenheid is sinds vorig jaar ook wat gegroeid. Een op de acht bedrijven denkt aan uitbreiding. Vorig jaar was dat een op de elf bedrijven.

Opmerkelijk is dat 2 procent van de bedrijven klaagt over problemen bij lopende projecten vanwege (het ontbreken van goede) materiaalvoorziening. Vorig jaar klaagde daar niet één ondernemer over.

Reageer op dit artikel