nieuws

‘Overweeg beton om concurrentie te stimuleren’

infra

‘Overweeg beton om concurrentie te stimuleren’

Naarmate de concurrentie tussen beton en asfalt in de wegenbouw toeneemt, daalt de prijs van beide materialen. “Overweeg beton toe te passen om de concurrentie te bevorderen. Concurrentie heeft ook een positieve invloed op kwaliteit en innovatie.”

Dat betoogde Leif Wathne van de American Concrete Pavement Association (ACPA) uit de Verenigde Staten op de Betonwegendag, gehouden door het Cement- en Betoncentrum, Bouwend Nederland en kennisplatform CROW in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch.

Onderzoek van de ACPA toonde aan, dat de gemiddelde prijs van asfalt stijgt als asfalt domineert en de gemiddelde prijs van beton stijgt als beton de overhand heeft. Om de meeste vierkanten meters te krijgen tegen de laagste prijs doen opdrachtgevers er goed aan de twee materialen beide een deel van de markt te gunnen. “Dat zorgt ook voor een gezonde industrie, die investeert in training en innovatie”, aldus Wathne. “Soms is het zelfs verstandig om programmatisch te kiezen, dat wil zeggen om een bedrijf gezond te houden.”

Meer stabiele prijs

Bij toenemende concurrentie tussen asfalt en beton in de wegenbouw neemt ook de variatie in prijzen af, bleek uit een analyse. Als bijvoorbeeld 60 procent van de wegen in asfalt wordt uitgevoerd en 40 procent in beton, kunnen alles bij elkaar meer vierkante meters uitgevoerd worden tegen een lagere, meer stabiele prijs dan bij 90 procent asfalt en 10 procent beton.

Volgens Wathne gaat dit niet alleen op in de Verenigde Staten, maar ook bijvoorbeeld in Nederland. Het is wel mogelijk dat andere overwegingen dan de laagste kosten voor de meeste vierkante meters een rol spelen, zoals geluid of duurzaamheid. Dat neemt de resultaten van het ACPA-onderzoek niet weg. Wathne sprak ook op de Betonwegendag in 2011. Toen liet hij zien dat vlakke betonwegen brandstof besparen, vooral voor het vrachtverkeer over lange afstanden.

Reageer op dit artikel