nieuws

Oorzaak leidingbreuk VUmc blijft voor Waternet raadsel

infra

Waterbeheerder Waternet weet nog steeds niet wat de oorzaak is van de breuk in de Amsterdamse waterleiding vlakbij het VUMC vorige week. Volgens grondexperts is een spontane breuk vrijwel uitgesloten.

Volgens een storingsdeskundige van het waterbedrijf die zaterdag in NRC Handelsblad werd geciteerd, gaat het om een GVK (glasvezel versterkt kunststof) buis. De buis, pas 25 jaar oud, zou in het midden zijn gebroken, en niet op een koppeling. Dergelijke spontane breuken komen in Amsterdam vaker voor, maar alleen bij sterk verouderde, gietijzeren buizen.

Volgens George van Halteren, directeur Benelux van GVK-leidingfabrikant Hobas is een spontane breuk van een zo’n leiding vrijwel uitgesloten. “Dit soort leidingen hebben een levensduur van minstens vijftig jaar, en ook de vijftig jaar erna moeten ze nog veilig zijn. Een fabricagefout lijkt eveneens uitgesloten, omdat de leiding al 25 jaar dienst heeft gedaan.”

Ook Jan van der Leij, gww-deskundige bij brancheorganisatie Cumela, verwondert zich. “Spontane breuken komen wel eens voor bij oudere leidingen van asbest bijvoorbeeld. Maar dit soort leidingen zijn ervoor gemaakt dat dit niet kan gebeuren. Maar ik kan niet speculeren over wat er dan wel gebeurd kan zijn.”

Volgens Waternet waren er geen grondwerkzaamheden in de buurt op het moment van de breuk, maar het waterleidingbedrijf wil de bedrijven die in de buurt bouwen vragen welke werkzaamheden ze hebben uitgevoerd.

De verzekeraar van Waternet laat een onafhankelijk bureau onderzoek doen naar de oorzaak van de breuk. Ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid voert een verkennend onderzoek uit.

Reageer op dit artikel