nieuws

Meer tegenvallers en 
vertraging spoorwerken

infra

Meer tegenvallers en 
vertraging spoorwerken

Diverse spoorprojecten kampen met tegenvallers. In Breda moet er geld bij en bouwprojecten in het noorden lopen vertraging op door tegenvallers aan spoorwerken in de Randstad.

Het zijn op zijn zachtst gezegd turbulente maanden voor staatssecretaris Mansveld. Begin deze week meldde de bewindsvrouw een tekort van 29,5 miljoen euro voor de aanpak van het spoor rondom Utrecht Centraal. Op diezelfde dag kondigde ProRail-topman Pier Eringa in het Financieele Dagblad meer tegenvallers op lopende spoorprojecten aan.

De staatssecretaris noemt de uitspraken van Eringa “onhandig”, maar bevestigt het noodsignaal in een brief aan de Tweede Kamer. Mansveld schrijft over budgetoverschrijdingen op spoorprojecten in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Breda, maar benadrukt dat alleen het financiële tekort in Breda nieuw is. De precieze omvang daarvan laat ze momenteel uitzoeken. “De begroting en de najaarsnota zullen uitsluitsel bieden.”

Het blijft niet bij budgetoverschrijdingen. Diverse bouwprojecten lopen namelijk vertraging op door de onvoorziene problemen aan het spoor in de Randstad. Zo bevestigt Mansveld eerdere berichtgeving in het Dagblad van het Noorden dat het spoorproject Assen vertraging oploopt. Het project stond gepland voor zomer 2016, maar is “onuitvoerbaar geworden”, omdat de projecten Doorstroom Station Utrecht en Schiphol-Lelystad “om meer uitvoeringscapaciteit vragen.”

Hoeveel vertraging het Drentse project precies oploopt is nog onduidelijk. Met de gemeente poogt ProRail de consequenties “zoveel mogelijk te beperken.” ProRail doet er alles aan om voor de zomer van 2017 te beginnen, schrijft Mansveld. Eerder is volgens haar niet mogelijk, omdat het inlassen van zogenoemde ‘treinvrije periodes” buiten vakantieperiodes “veel reizigershinder” zal geven. En: “In de winter kan er tengevolge van weersomstandigheden niet aan beveiligingskabels gewerkt worden.”

De vertraging van het spoorproject in Assen heeft ook effect op de bouw van de aanbestede fietsenkelder en de autotunnel in de stad. Ook die werkzaamheden zullen deels uit de planning lopen. De bouw van de perrontunnel moet hoe dan ook worden uitgesteld.

Mansveld voorziet ook meerkosten en wijzigingen in de planning rondom spoor en stationsgebied in Assen. Mogelijk loopt ook de planning van de Zuidelijke Ringweg Groningen in het honderd.

De Tweede Kamer gaat donderdagmiddag in debat met staatssecretaris Mansveld over de spoorperikelen.

Reageer op dit artikel