nieuws

New Orleans krijgt oog voor ‘zachtere’ waterbouwkunde

infra Premium

New Orleans krijgt oog voor ‘zachtere’ waterbouwkunde

Direct na de orkaan Katrina telde er maar één ding: New Orleans waterveilig maken. Nu de stad wonderwel uit haar as lijkt herrezen, komt er ook aandacht voor modernere, zachtere waterbouwtechnieken.

“We hebben er met z’n allen misschien wel een beetje een vesting van gemaakt”, erkent Piet Dircke. “Dijken, stormvloedkeringen, betonnen keermuren en andere waterwerken torenen meters uit boven de moeraslanden rondom New Orleans. Als we het niet willen, komt er geen druppel water meer de stad in”, stelt de directeur watermanagement van Arcadis. “Dat bleek ook wel in 2012 toen orkaan Isaac langs kwam. Alle kunstwerken stonden hun mannetje.”

De tiende verjaardag van Katrina aanstaande zondag is voor Dircke aanleiding voor overpeinzingen over de stad waar hij de afgelopen jaren zoveel van zijn waterbouwkundige kennis en energie in stak. Hij blikt terug, maar vooral ook vooruit. Want de belangrijkste keringen en gemalen ter waarde van 14,5 miljard dollar werden weliswaar al in 2011 opgeleverd, hij verwacht nog veel werk in de Mississippi-delta. Hoewel het niet meer in zo’n duizelingwekkend tempo hoeft. Er is nu wel tijd voor optimalisaties en extra studies naar de effecten op de leefomgeving en het milieu. Dat daar direct na Katrina geen oog voor was, begrijpt Dircke volkomen. “Dat hadden wij ook niet na onze watersnoden.

Lees verder: Interview met Piet Dircke

Reageer op dit artikel