nieuws

Netwerk Duitsland heeft weinig last van Energiewende

infra Premium

Netwerk Duitsland heeft weinig last van Energiewende

De netwerkbeheerders hebben nauwelijks last van de zogenoemde Energiewende in Duitsland. Dat is opmerkelijk in het land waar soms zelfs meer zonne-energie wordt opgewekt dan er verbruikt wordt. Die schommelingen zijn lastig te hanteren voor netbeheerders, zo wordt algemeen aangenomen.

De leveringszekerheid van elektriciteit blijft op een hoog niveau in Duitsland. De duur van stroomstoringen neemt zelfs jaarlijks af, zo laat het Duitse Stroomnetagentschap weten. In 2014 bedroeg de gemiddelde duur van netstoringen bij de eindgebruiker 12,28 minuten. Een jaar eerder was dat nog meer dan een kwartier.

“Dit is de laagste waarde sinds we in 2006 zijn begonnen met het meten van de leveringszekerheid van de stroomnetwerken”, zegt Jochen Homann, president-directeur van het Bondsnetagentschap. “Deze verbetering is vooral te danken aan het geringe extreme weer in 2014. Maar ook is er geen invloed te meten van de energietransitie en de stijging van de decentrale opwekking van stroom.”

Het duidt er volgens hem op dat de netwerkbeheerders in Duitsland hun netten inmiddels op grote schaal op orde hebben, waardoor spanningswisselingen als gevolg van fluctuerend aanbod van windmolens en zonnepanelen geen tot uiterst weinig invloed hebben op de leveringszekerheid.

In ons land is snelle groei van zonne-energie volgens deskundigen veel lastiger vanwege het gebrek aan slimme netwerken, waardoor die spanningswisselingen van natuurlijke bronnen lastiger op te vangen is. Het is één van de redenen waarom gedacht wordt dat zolang opslag van elektriciteit nog niet grootschalig kan, er veel reservecapaciteit van conventionele centrales nodig is.

Reageer op dit artikel