nieuws

Inschrijving voor zeesluis IJmuiden abnormaal laag

infra Premium

Inschrijving voor zeesluis IJmuiden abnormaal laag

De nieuwe zeesluis IJmuiden krijgt één sluisdeur minder dan gedacht. Het winnende ontwerp van BAM/VolkerWessels gaat uit van drie identieke in plaats van tweemaal twee sluisdeuren. Hierdoor valt de inschrijfprijs drastisch lager uit dan de raming van Rijkswaterstaat en de andere biedingen.

De woordvoerders van zowel Rijkswaterstaat als BAM bevestigen dat voorafgaand aan de gunning diverse gesprekken hebben plaatsgehad over de afwijkingen in het ontwerp en de bijbehorende risico’s. “Daarbij is in eerste instantie het technisch perspectief doorgelicht en heeft ook een toelichting plaatsgehad op de lage inschrijfprijs.” De bieding is in de tussentijd ook nog extern doorgelicht.

Het project is afgelopen vrijdag alsnog definitief gegund, nadat de termijn was verstreken dat de verliezers ZIJ+ en Sluiswachter bezwaar konden maken tegen de gunning. ZIJ+ bestond uit Dredging International (Deme), CFE, Van Laere, Cordeel en TBI. Heijmans, Jan de Nul en John Laing vormden Sluiswachter. De afvallers gingen wel aan de slag met optimalisaties binnen het voorlopige ontwerp van Rijkswaterstaat en kwamen daardoor op een veel hogere inschrijfsom uit.

“De aanbieding is uitgediept en over de technische aspecten en risico’s is goed doorgepraat. Bij dit soort projecten ga je niet over een nacht ijs”, aldus Miranda Post van Rijkswaterstaat. Tijdens die gesprekken hebben de combinanten betoogd dat het nieuwe ontwerp voldoet aan alle eisen en geen extra risico’s met zich meebrengt.

Voor de sluis staat in totaal 879 miljoen euro gereserveerd op de begroting, waarvan 602 miljoen euro van het Rijk. Hoeveel geld is bespaard en hoe groot de aanbestedingsmeevaller is, blijft vooralsnog geheim. De precieze contractomvang, inclusief 26 jaar onderhoud, wordt uiterlijk eind oktober bekend als de financiering rond is, maar het gaat om een waarde van “enkele honderden miljoenen euro’s”.

De uitvoering staat gepland voor de periode 2016 tot eind 2019. Voor de financiering heeft BAM zich aan PGGM verbonden en VolkerWessels kan een beroep doen op DIF. De onderhandelingen daarover volgen de komende weken. In theorie kunnen de financiers de opdracht nog blokkeren als te risicovol, maar dat is nog nooit eerder gebeurd.

Lees verder: Innovatief ontwerp drukt prijs zeesluis

Reageer op dit artikel