nieuws

Directeur BSB Staalbouw: ‘Wij hebben gefaald bij hijswerk Alphen’

infra

Directeur BSB Staalbouw: ‘Wij hebben gefaald bij hijswerk Alphen’

De plannen voor het hijsen van het brugdek van de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn zijn onvoldoende kritisch bekeken. Zo zijn ze niet beoordeeld door een onafhankelijk instituut. Dat zegt Jan Pesie, directeur van BSB Staalbouw, in een interview met de lokale omroep Studio Alphen.

BSB Staalbouw was opdrachtgever van de firma Peinemann, die het hijswerk verrichtte. In de positie van opdrachtgever was BSB eindverantwoordelijk voor de klus. Volgens Pesie heeft zijn bedrijf niet de deskundigheid in huis om stabiliteits- en ballastberekeningen voor de pontons te controleren. Deze taak had moeten worden uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf. “Dus in die zin hebben wij als bedrijf gefaald”, aldus Pesie.

In de toekomst zal het bedrijf bij vergelijkbare klussen wel andere deskundigen inschakelen. Pesie tekent daarbij aan dat als een expert de hijsplannen wel had gecontroleerd, het ongeluk waarschijnlijk niet had kunnen worden voorkomen. “Er is hier iets gebeurd wat niemand verwacht heeft en niemand voorzien heeft.”

Ook het argument dat de kranen niet op pontons geplaatst hadden mogen worden, wijst Pesie van de hand. Ruim een jaar geleden werd bij een vergelijkbare klus in Alkmaar op dezelfde manier gewerkt en dat leidde niet tot problemen.  

Maandag 3 augustus vielen twee kranen om die het brugdek hesen voor de Julianabrug. De kranen stonden op pontons. Een aantal gebouwen werd verwoest, maar er waren geen persoonlijke ongelukken. 

Reageer op dit artikel