nieuws

Londen krijgt fietsles van ingenieurs Witteveen+Bos

infra Premium

Londen krijgt fietsles van ingenieurs Witteveen+Bos

Witteveen+Bos wil Londen leren fietsen. Fietsfanaat Richard Lewis is aangetrokken als hoofd van de nieuwe vestiging in de Britse hoofdstad.

“De fiets draagt bij aan het toekomstbestendig maken van steden”, zegt directeur Henk Nijboer van Witteveen+Bos. “In veel steden loopt het verkeer vast. Dat zorgt voor onveiligheid en luchtvervuiling. Amsterdam is een heel aardig voorbeeld hoe je de auto kunt terugdringen en toch economisch succesvol kunt zijn. De burgemeester van Londen staat achter het idee om door meer ruimte te geven aan de fiets zijn stad toekomstbestendiger te maken.”

Het netwerk van Witteveen+Bos is afgelopen jaar uitgebreid met vier buitenlandse vestigingen. Het ingenieursbureau streek neer in Singapore, Dubai, Brussel (nabij vliegveld Zaventem) en nu Londen. Nieuwe vestigingen zijn niet gepland; voorlopig eerst maar eens consolideren, is het devies.

Nieboer: “Londen is het voorbeeld van een kans die zich voordeed, na benadering door een ex-collega. Het bureau zal zich in eerste instantie richten op resilient infrastructures , het toekomstbestendig maken van steden. Denk aan planning, ontwerp en engineering van hoogwaardige fietsinfrastructuur. In een van de Londense wijken hebben we al een opdracht. Een ander spoor is de waterhuishouding van de stad. We zien steeds heftiger plensbuien. Om de pieken te kunnen opvangen, is waterberging nodig. Ook op dat gebied hebben kunnen we een bijdrage leveren.”

Basis

Richard Lewis staat te boek als een ervaren stads- en gebiedsontwikkelaar. “De op leefbaarheid best scorende wereldsteden zijn plaatsen die geld steken in fietsinfra. Betrokkenheid van burgers in combinatie met fietsbeleid en masterplannen kan de basis vormen voor hoogwaardige oplossingen.”

Directeur Nieboer ziet de vestiging in Londen – in een land met veel grote ingenieursbureaus – als een belangrijke voorpost om internationaal zaken te kunnen doen. “De grote bureaus zijn goed in de regie van omvangrijke projecten en hun lokale aanwezigheid. Wij onderscheiden ons met onze specifieke technische vaardigheden en werken steeds meer met de grote bureaus samen.”

Reageer op dit artikel