nieuws

BAM Nuttall bouwt mee aan superriool Londen

infra

BAM Nuttall bouwt mee aan superriool Londen

De Thames Tideway Tunnel moet voorkomen dat Londens rioolwater ongezuiverd overstort in de Theems. De tunnel wordt ruim 25 kilometer lang en kost ongeveer 5,8 miljard euro. BAM Nuttall neemt deel in een van de drie consortia die het project realiseren.

Twee geboorde tunnels moeten jaarlijks overstort ruim 39 miljoen kubieke meter ongezuiverd rioolwater voorkomen

De riolering van de Britse hoofdstad heeft te weinig capaciteit om overstorten van ongezuiverd afvalwater te voorkomen. Jaarlijks stromen daarvan volgens waterbedrijf Thames Water “enkele tientallen miljoenen kubieke meters” in de Theems. De Thames Tideway Tunnel met een capaciteit van 1,6 miljoen kubieke meter helpt dat water te bergen totdat het is gezuiverd, hoopt de opdrachtgever. De geboorde tunnel krijgt een diameter van 7,2 meter en komt ruim 30 tot 66 meter grotendeels onder de rivierbodem te liggen.

  

Het tracé loopt van west naar oost tussen Acton en Abbey Mills en loopt schuin af. Nabij Acton steekt de tunnel zo’n 30 meter diep en zal bij Abbey Mills een diepte van ruim 66 meter hebben bereikt. Nabij Stratford wordt het kunstwerk verbonden met de ruim 6,4 kilometer lange Lee Tunnel die daar momenteel voor Thames Water wordt gebouwd op een diepte van een kleine 80 meter. Deze laatste tunnel moet voorkomen dat het rioolgemaal van Abbey Mills grote hoeveelheden afvalwater in de Lee pompt. Via deze rivier komt het rioolwater in de Theems terecht. Beide tunnels moeten jaarlijks zo’n 39 miljoen kubieke meter rioolwater kunnen vasthouden.

De aanleg van de Thames Tideway Tunnel is in drie trajecten opgeknipt. BAM Nuttall voert het westelijke deel uit, zegt Arno Pronk die voor BAM het woord voert. De aannemer doet dat in consortium met Morgan Sindall en Balfour Beatty.

Thames Water verwacht in 2016 de voorbereiding voor het project te doen. In 2017 zou de eigenlijke aanleg kunnen beginnen die zo’n vier jaar in beslag neemt. De tunnelwerken moeten in 2021 gereed zijn. Thames Water hoopt de Thames Tideway Tunnel in 2022 in gebruik te nemen. Het kunstwerk zou zeker 125 jaar moeten meegaan.

Op drie plaatsen, verdeeld over het hele tracé, worden de tunnelboormachines onder de grond gebracht. Aanvankelijk zou de Thames Tideway Tunnel 32 kilometer lang worden, maar in een verbeterd ontwerp is dat teruggebracht tot 25 kilometer. Het eerder berekende aantal van 45 bouwlocaties is teruggebracht tot 24. Daarvan worden er elf op de oevers van de Theems ingericht.

Reageer op dit artikel