nieuws

Getijdecentrale in Oosterscheldekering

infra

Getijdecentrale in Oosterscheldekering

Tocardo uit Den Oever in Noord-Holland heeft een installatie met vijf onderwaterturbines geplaatst bij een van de zeventig doorstroomgaten van de Oosterscheldekering.

De direct driveturbines (zonder tandwielkast) hebben elk een vermogen van 200 kilowatt. Ze zijn gebaseerd op kleinere turbines, die Tocardo eerder heeft getest in de Afsluitdijk. Ze hebben een gepatenteerd omkeermechanisme, zodat ze energie opwekken bij een stijgende zowel als een dalende zeewaterspiegel. De installatie wekt 1.450.000 kilowattuur per jaar op. Volgens Hans van Breugel van Tocardo hebben de turbines geen effect op de waterdoorlaat, de natuur en de visserij.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels