nieuws

Met i-drone warmtelek opsporen

infra Premium

Met i-drone warmtelek opsporen

Drones uitgerust met infraroodcamera’s kunnen worden ingezet om isolatielekken van gebouwen te detecteren. Of om de temperatuur van asfaltoppervlakken te bepalen. Aan de Universiteit Twente is een breed onderzoek gestart naar de mogelijkheden van i-drones in de bouw.

“We staan aan het begin van het onderzoek, voor dit jaar is daar in ieder geval geld voor, maar het kan groot worden. Volgens ons ligt er een schat aan mogelijkheden met drones in de bouwsector”, zegt onderzoeker en docent Bram Entrop van de opleiding civiele techniek. Jammer vindt hij het daarom dat de regels voor de inzet van drones per 1 januari weer strenger zijn geworden, terwijl de verwachting was dat het juist allemaal wat soepeler zou worden.

“Er zijn nu in Nederland vier fabrikanten van drones, waarvoor alsmaar meer gebruiksmogelijkheden worden bedacht. We moeten nu niet hebben dat door regelgeving de drempel steeds hoger wordt om ze in te zetten, waardoor we de boot weer gaan missen. De potentie is groot.” Met het onderzoek wil Entrop dus duidelijk gaan maken welke kansen er liggen. Zo zou een drone uitgerust met een infraroodcamera, een i-drone, de wegenbouwers kunnen helpen bij het bepalen van de temperatuur van het asfalt tijdens het asfalteren met het oog op het walsen. Binnen de tijd dat een accu wordt leeggevlogen moet het volgens de onderzoekers mogelijk zijn een gemiddeld kantoorgebouw in kaart te brengen om bijvoorbeeld warmtelekken op te sporen. Met een gewone camera onder de drone wordt dan met speciale software een 3D-puntenwolk samengesteld. Door aan deze puntenwolk de informatie van de infraroodcamera toe te voegen moeten de gegevens automatisch kunnen worden verwerkt en geanalyseerd. Dat is althans de uitdaging. Nu gebeurt onderzoek aan gevel of dak om isolatie te controleren of warmtelekken op te sporen nog met handcamera’s. Inspecteurs kunnen daarbij moeilijk van buitenaf het dak controleren. Ook andere plekken zijn soms lastig te bereiken.

Binnen het onderzoek ‘Throw in the i-drone’, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de TU Delft en enkele bedrijven, wordt tevens een protocol ontwikkeld dat de acceptatie van drones in de bouw gemakkelijker moet maken. Dit houdt in dat vliegroutes, de afstand tot gebouwen, hoogte en hellinghoek in kaart worden gebracht.

De onderzoekers willen eind dit jaar testvluchten met een i-drone gaan uitvoeren.

Reageer op dit artikel