nieuws

Van Oord legt exportkabels offshore windparken nu zelf

infra

Van Oord legt exportkabels offshore windparken nu zelf

Met de ingebruikname van de Nexus beschikt Van Oord over een eigen schip waarmee het bedrijf kabels op de zeebodem kan leggen die de stroom van offshore windparken naar de kust brengt.

De Nexus is 122 meter lang en 27,5 meter breed en is gebouwd op een werf in Roemenië van Damen Schipyards. Aan dek staat een reusachtige carrousel waarop de stroomkabel wordt gespoeld met een capaciteit van 5000 ton. Met dynamic positioning klasse 2 en een batterij thrusters kan het schip heel nauwkeurig manoeuvreren en de kabel precies op de gewenste plek op de zeebodem neerleggen.

De eerste klus die wacht is de aanleg van de kabel voor windmolenpark Gemini, 85 kilometer uit de kust van Groningen. De bouw is begonnen, het park moet over twee jaar operationeel zijn. In Gemini komen 150 windmolens met elk een vermogen van 4 megawatt. Die leveren genoeg stroom voor 1,5 miljoen mensen. Van Oord is hoofdaannemer, verzorgt engineering, procurement en constructie én is voor 10 procent aandeeelhouder in het park.

Tot nu toe moest Van Oord voor de aanleg van exportkabels een beroep doen op onderaannemers. Voor de bouw van windpark Luchterduinen voor de kust van Noordwijk kwam de oplevering van de Nexus net te laat. De kabel voor Luchterduinen werd dit najaar neergelegd met de Ndurance van VBMS, een joint venture van VolkerWessels en Boskalis. Voor de zogeheten infieldcables, de kleinere leidingen die stroom transporteren van de afzonderlijke turbines naar het transformatorstation ter plekke, paste Van Oord twee jaar terug de HAM 602 aan. Op deze oudgediende uit de Nederlandse waterbouw draaien sindsdien drie trommels met horizontale as. Zo kan gelijktijdig met kabels van verschillende dikte worden gewerkt.

Hoeveel de Nexus heeft gekost, wil Van Oord niet zeggen. De investering past in een meerjarenprogramma van het familiebedrijf waarin het een vloot uitbouwt waarmee het alle fasen van de bouw van de windmolenpark in eigen beheer kan uitvoeren. Vorig jaar werd al hefschip Aeolus in gebruik genomen waarmee de grote monopile funderingen worden geheid. Aansluitend kan de zelfvarende jack-upook de torens en de turbines bovenop de fundering plaatsen.

Eind vorig jaar nam Van Oord ook de offshore windactiviteiten van Ballast-Nedam over. Daarmee werd het tevens eigenaar van de Svanen, de reusachtige drijvende kraan, ooit ontworpen voor de bouw van de Storebaeltbrug in Denemarken. Naast andere bruggen werden met de Svanen ook verschillende windparken geïnstalleerd, waaronder het eerste Nederlandse offshorepark bij Egmond aan Zee.

Reageer op dit artikel