nieuws

Uitkraging van radartoren Neeltje Jans komt in vorm met klimkist

infra

Uitkraging van radartoren Neeltje Jans komt in vorm met klimkist

De bouw van de radartoren op de noordelijke strekdam van de Noordlandhaven op Neeltje Jans heeft een spannende fase bereikt, meldt Doka Nederland uit Oss die de klimbekisting voor dit project leverde.

De 115 meter hoge radartoren van Neeltje Jans heeft een diameter van 5,90 meter en wordt in dertig delen van telkens 3,5 meter gebouwd naar een ontwerp van Quist Wintermans Architecten. De spannende fase speelt zich af op ruim 100 meter hoogte waar de toren uitkraagt. Het spannende zit volgens Doka in de uitkraging die in de laatste drie slagen die de bekisting maakt vorm krijgt. Het afstorten duurt volgens de bekistingsleverancier nog een kleine vier weken.

Doka brengt voor deze opdracht van Rijkswaterstaat zijn automatische klimbekisting SKE50 plus in. Eenmaal gemonteerd trekt de bekisting zichzelf hydraulisch omhoog door middel van klimschoenen die op het reeds gestorte beton rusten. Alleen voor het aanbrengen van

Op locatie

Op makkelijker bereikbare locaties met projecten van een kleiner formaat, wordt de kraan telkens opnieuw op- en afgebouwd. De radartoren vergt volgens Doka echter zo’n grote kraan dat die voor het gemak op de locatie blijft.

De dertig stukken van 3,5 meter worden fasegewijs van een naspanning voorzien en in het werk gestort. In elke fase gaat er gemiddeld 34 kubieke meter beton doorheen. Na verharding van het beton wordt er ontkist en kan de kist horizontaal vrijkomen van de betonnen torenconstructie om vervolgens hydraulisch omhoog te worden gebracht. Na het aanbrengen van de wapening en het sluiten van de kist, wordt het volgende traject volgestort met betonmortel.

Schoonwerk

Eerder gebruikte aannemer Besix voor vergelijkbare projecten prefab-ringelementen en een glijbekisting. De klimbekisting bleek op deze locatie beter te voldoen. Vooraf aan de bouw legde Besix de fundering en verlegde daarna kabels en leidingen. Vervolgens werden de eerste 9 meter van de toren traditioneel gemaakt met de Top 50-wandbekisting van Doka. Door de zichtfunctie van de betonnen radartoren is alles uitgevoerd als schoonwerk.

De radartoren moet vanaf de tweede helft van dit jaar in dienst komen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels