nieuws

Riolering gebaat bij actuele metingen

infra

Riolering gebaat bij actuele metingen

Meer zicht op de conditie van riolen en persleidingen spaart belastinggeld en zorgt voor beter functionerende voorzieningen. Stichting Rioned coördineert een onderzoeksprogramma dat in de komende vijf jaar met een budget van 3 miljoen euro het gevraagde inzicht helpt te vergroten.

Beheerders kunnen volgens de initiatiefnemers met de opgedane kennis beter het moment voorspellen waarop een leiding voor afvalwater bezwijkt. Tot nog toe moeten beheerders zich vooral verlaten op beelden van inspectiecamera’s en op de ouderdom van de riolering. Uit die gegevens valt grofweg af te leiden wanneer het tijd wordt voor renovatie of vervanging. Dat moment valt in het gunstigste geval soms te vroeg en soms te laat. Daarbij kan de uitvoering van het werk botsen met de plannen van andere beheerders van de openbare ruimte.

Betere informatie over de actuele conditie van een leiding en de daaruit af te leiden nuttige resterende gebruiksduur kan te late of te vroege vervanging beperken, zegt Hugo Gastkemper van Rioned. De stichting financiert daarom met technologiestichting STW, Stowa en het Kennisprogramma Urban Drainage een programma voor toegepast wetenschappelijk onderzoek. De studies moeten praktisch toepasbare technieken opleveren om nauwkeurig indicatoren voor faalmechanismen te meten, modelleren en te beoordelen.

Programma

Universiteiten, gemeenten en bedrijven werken daarvoor samen in het programma Technologie Innovatie voor sterkte- en conditiemeting van afvalwaterleidingen. Afgekort tot Tisca heeft het een looptijd van vijf jaar. Nederlandse universiteiten kunnen tot 2 juni dit jaar voorstellen voor onderzoek indienen bij STW. Rioned coördineert de afstemming tussen de onderzoekers en de gebruikers van het onderzochte. Onder de streep moet het onderzoek de voorspellingen rond de riolering verbeteren en de onzekerheden over het functioneren wegnemen.

Tisca moet onder meer innovatieve toepassingen mogelijk maken van optische technologie, sensors en robotica. Dat kan in de vorm van high-end-optica, laserscanners en akoestische metingen, aangevuld met onderzoek naar faalmechanismen. De meetgegevens worden gekoppeld aan gegevens van de omgeving. De combinatie van conditie en context bepaalt het falen van leidingen. Uit de sommen kan de beheerder afleiden hoe lang zo’n stelsel nog goed blijft functioneren. “Op die manier kan met minder geld een betere kwaliteit worden bereikt”, zegt Gastkemper.

Reageer op dit artikel