nieuws

Gestuurde boring van Drenthe naar Groningen

infra Premium

Gestuurde boring van Drenthe naar Groningen

Waterleidingmaatschappij Drenthe heeft eerder de drinkwaterproductielocaties van Assen en Beilen met elkaar verbonden. Nu volgen de locaties Annen en Vatherbos in Emmen. Deze leiding krijgt bovendien een aftakking naar Sellingen, waarvoor een gestuurde boring van 800 meter nodig is, onder de grens van Drenthe en Groningen door.

Wie een drone denkt te zien vliegen in de omgeving van Musselkanaal hoeft zich niet de ogen uit te wrijven. Het is inderdaad een drone, van Kopterview Luchtfotografie uit Den Ham. Ramon Wind bestuurt hem in opdracht van Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD). Het apparaat is eerder ingezet voor inspectie, het volgen van de vorderingen en het vastleggen van eventuele schade bij de aanleg van een transportleiding bij De Monden in Drenthe. Nu vliegt hij boven een gezamenlijk project van WMD en het Waterbedrijf Groningen.

Annemoreen Ooms, hoofd communicatie bij WMD: “We leggen 50 kilometer nieuwe waterleiding aan. Ruim 38 kilometer ligt nu in de grond. Het tracé omvat 51 boringen met een gezamenlijke lengte van ruim 8 kilometer. De laatste lange boring, die deel uitmaakt van de aftakking naar Sellingen in zuid-oost Groningen, heeft een diameter van 50 centimeter en een lengte van bijna 800 meter. Bijzonder is dat hij onder een spoorlijn, wegen en een kanaal door gaat. Hij bereikt een maximale diepte van 18 meter.”

De drinkwaterproductiestations Annen en Valtherbos in Emmen gaan 2,5 miljoen kubieke meter drinkwater leveren aan Stadskanaal en het gebied rond Sellingen. Aan de ene kant wordt de leveringszekerheid hierdoor groter, ook bij calamiteiten. Aan de andere kant stopt de productie van drinkwater in Sellingen. De faciliteit wordt omgebouwd tot verdeelstation.

De aannemer van het werk is Van Gelder kabel-, leiding- en montagewerken uit Hattem. Het bedrijf is gespecialiseerd in onder meer transportnetten voor water en energie. Gijs Middelweerd, projectmanager bij Van Gelder: “We hebben zo’n 30 kilometer aangelegd, zijn in december begonnen. Bij twee lange boringen van 800 meter onder de spoorlijn en 1300 meter onder landbouwpercelen betrokken we Van Vulpen uit Gorinchem als onderaannemer in verband met de capaciteit van het materieel. Eerst vroegen we alle leiding- en kabelgegevens op bij alle betrokken partijen. Ook is een document opgesteld over flora en fauna in de ecologische zone van het Hunzedal en het Mondengebied. Ja, ik heb de drone gezien bij een bijeenkomst voor de media. Er zijn een nulopname en een eindopname mee gemaakt, het is een eenvoudige manier om de toestand vast te leggen. Tijdens het werk zijn we een eind op de planning ingelopen. De akkerbouwers en veehouders willen weer gebruik maken van hun percelen. Goede afspraken met grondeigenaren en andere stakeholders – het omgevingsmanagement – zijn minstens zo belangrijk als de techniek van het boren. We zijn onze afspraken goed nagekomen.”

Eén geheel

De buis van polytheyleen onder de grens van Drenthe en Groningen bestaat uit één geheel. Hij is samengesteld uit delen van 20 meter, die door spiegellassen aan elkaar verbonden zijn. De binnenzijde van de lassen is glad gemaakt. “Een diepte van 18 meter is niet ongewoon”, stelt Middelweerd. “De spoorwegen eisen minimaal 16 meter vanwege het risico op een krater bij lekkage. De buis is afgeperst om de dichtheid te controleren.”

De horizontaal gestuurde boring begon bij 1e Exloërmond en kwam boven de grond bij Musselkanaal. De techniek vereist slechts twee bouwlocaties. Na het uittreden trekt de boor de aaneengelaste waterleiding terug naar het intredepunt. In het najaar wordt de leiding in gebruik genomen. Bijkomend voordeel is dat de bewoners van Stadskanaal en zuid-oost Groningen een betere kwaliteit drinkwater krijgen.

Reageer op dit artikel