nieuws

Bouwomzet groeit in alle provincies

infra

Komend jaar groeien de bouwomzetten met gemiddeld 17 procent. De woningbouw blijft de grote aanjager.

De pijplijn aan projecten is met 17 procent gegroeid, zo blijkt uit de barometer van het EIB en Cobouw . Op basis van de verzameling bouwberichten van Cobouw is te zien dat de pijplijn aan woningbouwopdrachten de komende twaalf maanden 28 procent meer omzet gaat opleveren dan vorig jaar.

 

Grootste groei in Randstad 

De Randstad-Noord laat de grootste groei zien. In de pijplijn voor komend jaar liggen 53 procent meer opbrengsten in het verschiet in vergelijking met een jaar geleden. Voor de nummer twee, de regio Noord, is de procentuele stijging met 28 procent net iets hoger dan voor nummer drie Randstad-Zuid, dat 27 procent groeit.

De bouw als geheel heeft vergeleken met vorige maand 4,5 procent meer opdrachten binnen die naar alle waarschijnlijkheid binnen twaalf maanden tot omzet leiden. In alle provincies is er groei. Randstad-Zuid loop t met 5,7 procent voorop, Noord met 2,3 procent achterop.

 

Utiliteit goed in regio Oost 

Utiliteitsbouw zit ten opzichte van vorig jaar met 5,5 procent in de lift. Ten opzichte van vorige maand is de groei 2,7 procent. In de utiliteitsbouw doet regio Oost het met een groei van 25 procent opvallend goed. Gebouwen voor de industriële en energiebedrijven zorgen voor 52 procent meer omzet. Het (ver)bouwen van winkels levert 14 procent meer op. Onderwijs 10 procent. Voor landbouw (-58 procent) en kantoren (-27 procent) ligt er veel minder omzet in het verschiet.

 

GWW krimpt 

Gww is de grote dissonant. Sinds de zomermaanden krimpt de werkvoorraad in een rap tempo. Ten opzichte van een jaar geleden komt er 3,1 procent minder omzet aan.

Reageer op dit artikel