nieuws

Deltagoot loopt vertraging op door problemen aan golfschot

infra

Deltagoot loopt vertraging op door problemen aan golfschot

Door problemen aan het golfschot loopt de bouw van de Deltagoot in Delft, waar de hoogste kunstmatige golven ter wereld opgewekt moeten worden, flinke vertraging op.

“Het 10 meter hoge golfschot werkt nog niet naar behoren en de gecreëerde golven z ijn nog niet hoog genoeg. Dat is niet de afspraak, dus accepteren we het werk nog niet”, vat waterexpert Marcel van Gent van opdrachtgever Deltares de kern van het probleem samen.

De oplossing moet van de Amerikaanse firma MTS komen en dus durft het afdelingshoofd nog geen opleveringsfeestje te plannen. Noodgedwongen wijkt het kennisinstituut Deltares voor het lopende testprogramma uit naar de bestaande golfgoot (1980) in de Noordoostpolder, waar MTS destijds overigens ook het golfschot leverde. “We zijn in Delft aan het testen en er worden golven opgewekt, maar de inzet is om de hoogste kunstmatige golven ter wereld te maken.” MTS draait op voor de meerkosten en zal ook een boete moeten betalen. “Het is niet het enige bouwproject in Nederland dat te laat wordt opgeleverd, maar leuk is het niet.”

Kritische tijdpad

Bij de ondertekening van het contract in september 2012 werd aangekondigd dat de goot van 300 meter lang, 5 meter breed en 9,5 meter diep in november 2013 klaar zou zijn. Een half jaar geleden werd nog volop gebouwd aan diverse onderdelen, maar intussen kruist alleen het golfschot nog het kritische tijdpad.

Het project werd in januari 2012 gegund, nadat vijf partijen hadden gerekend en getekend, vooral aan de fundering op de slappe Delftse bodem. Via functionele eisen en kwaliteitscriteria (emvi) werden de marktpartijen gekozen. Dat najaar begon Ballast Nedam op het perceel aan de Rotterdamseweg aan het civieltechnische deel met het intrillen van 700 meter damwand tot een diepte van 22 meter. Ruim 750 heipalen waren nodig als fundering, waarop 22.000 kuub beton en 1850 ton aan wapening werd aangebracht. Als eis is gesteld dat de langgerekte betonnen bak maximaal 3 millimeter mag afwijken in rechtheid en vlakheid.

Het golfschot werd vooraf al ingeschat als het lastigste onderdeel. De nieuwe Deltagoot moet 85 procent van de golven op de Nederlandse kust op ware grootte gaan nabootsen waardoor unieke proeven kunnen worden uitgevoerd. De golven komen momenteel nog niet verder dan het niveau van de oude goot.

Projectgegevens Deltagoot

Opdrachtgever: Deltares

Opdrachtnemer: Ballast Nedam

Golfschot: MTS Systems (Minneapolis)

Installaties: Breijer Projecten

Pompen: Consmema, Hattem

Contractwaarde: 26,5 miljoen euro

Gegund: januari 2012

Geplande oplevering: november 2013

Verwachte oplevering: zomer 2015

Bron: Deltares

Reageer op dit artikel