nieuws

Brugboycot om hoge kosten

infra

Brugboycot om hoge kosten

Hoge kosten, te grote risico’s, onvolledige informatie. De drie bouwcombinaties die zich hebben teruggetrokken uit de aanbesteding van het Noorderbrugtracé in Maastricht vinden de eisen van de opdrachtgever buiten alle proporties.

Drie van de vier bouwers zien af van de Noorderbrug, schreef Cobouw vorige week. En dus blijft een consortium van Ballast Nedam en Strukton over, de twee partijen die samen al langer werken aan de A2-tunnel in Maastricht.

Wie de afhakende bouwers zijn, is inmiddels duidelijk. Het gaat om VolkerWessels, de combinatie Dura Vermeer–Besix, en een combinatie van BAM en TBI.

Vooral de hoge aanbestedingskosten voor de brug met een bouwsom van 168 miljoen euro, is een doorn in het oog van de drie. Meerdere bronnen schatten die kosten op 1,5 miljoen euro. “Als je het werk niet binnenhaalt, ben je dat bedrag kwijt. In deze tijden ga je kapot aan dit soort bedragen”, klinkt het verwijt off the record, bang om anders andere opdrachten in de regio mis te lopen.

“Het is te ver uit ons werkgebied én Ballast Nedam en Strukton hebben al een stevige positie in Maastricht”, zijn andere redenen die worden genoemd.

BAM trok zich in oktober al terug: “De kostenvergoeding staat niet in verhouding tot de aard van het werk”, licht een woordvoerder van BAM toe. “De dialoogfase is bovendien lang en verder worden veel risico’s bij de aannemer gelaten. De informatieverstrekking over kabels en leidingen is daarbij niet volledig.”

Dura Vermeer en VolkerWessels bevestigen dat zij zich terugtrokken, maar willen inhoudelijk geen commentaar geven.

De aanbestedende partij, Belvédère, verklaart de aanbestedingseisenzijn getoetst naar aanleiding van de klachten: “Uit die toets blijkt dat we geen buitenproportionele eisen stellen.”

Gemeenteraadslid Paul Limpens van de VVD heeft vertrouwen in de enige overgebleven partij: “De ervaringen met hen bij de A2-tunnel zijn goed.” Vragen over de aanbesteding heeft hij niet: “Het gaat heel transparant. Er kan niet gemanipuleerd worden.”

Reageer op dit artikel