nieuws

‘Bouw mag geen hinder krijgen van aardschoknorm’

infra

‘Bouw mag geen hinder krijgen van aardschoknorm’

De Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) voor aardbevingsbestendige constructies mag geen obstakel vormen bij bouwwerkzaamheden in Groningen.

Als de richtlijn toch leidt tot belemmeringen in het bouwproces, moeten aannemers aan de bel trekken. Dat vindt Mirjam Wulfse, fractievoorzitter van de VVD Groningen. De richtlijn is in ontwikkeling. Het gaat om een rekenmethode waarmee constructeurs kunnen bepalen of een (bestaande) constructie bestand is tegen de belasting die in de toekomst wordt verwacht. Wulfse maakte haar opmerking over de NPR in een toelichting op de stellingname van de provinciale VVD-afdeling inzake gaswinning. Met het Tweede Kamerdebat over het winnen van aardgas in de provincie komende donderdag in het vooruitzicht heeft de VVD Groningen zich geschaard bij de tegenstanders van het winnen van aardgas.

“Wij vinden dat de gaswinning in het eerste halfjaar van 2015 niet meer mag zijn dan 17,5 miljard kuub”, stelt Mark Boumans, lijsttrekker van de VVD bij de Statenverkiezingen.

De liberalen zijn het niet eens met het gasbesluit. De provinciale VVD vindt het zogeheten winningsplafond en de reductie van de gaswinning met 7 procent, onvoldoende. Wulfse: “De gaswinning uit het Groninger veld moet zo snel mogelijk omlaag om tot een normale, leefbare en behapbare situatie in de provincie te komen.” De liberalen vinden dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een garantie moet geven alle meerkosten te zullen betalen bij zowel woningbouw als andere grote projecten. Schade aan gebouwen moet in hoog tempo worden aangepakt en ook is het nodig dat het tempo moet worden opgevoerd waarin preventieve maatregelen worden genomen.

Ook PVV-voorman Geert Wilders heeft zich inmiddels in de publieke discussie gemengd. Tijdens een werkbezoek aan de provincie zei hij onder meer dat geld geen rol mag spelen om de veiligheid in Groningen te garanderen. Bij het ter perse gaan van deze krant maakte de verantwoordelijke minister, Henk Kamp, bekend extra geld beschikbaar te hebben om de veiligheid en de leefbaarheid in de noordelijke provincie te vergroten.

Reageer op dit artikel