nieuws

Rioolsector let meer op conditie put

infra

Rioolsector let meer op conditie put

Beheerders krijgen steeds meer oog voor de staat waarin inspectieputten van de riolering verkeren. Almere bijvoorbeeld laat bedrijven op proef verschillende putten onder handen nemen. Infiltratie van grondwater in het rioleringsstelsel is een belangrijke reden waarom beheerders meer oog krijgen voor de inspectieputten, constateert projectmanager Jaap Bresser van IKT Nederland (Instituut voor Ondergrondse Infrastructuur) uit Arnhem; de Nederlandse vestiging van het Duitse onderzoeks- en testinstituut IKT.

Onderzoekers van het instituut legden op de InfraTech de noodzaak uit van het renoveren van inspectieputten. Die conditie gaat achteruit door de bacteriën die in het rioolwater de kenmerkende ‘rotte eieren’-lucht maken. Deze lucht tast in de vorm van zwavelzuur het beton van de putten zodanig aan dat renovatiematerialen er maar met moeite op hechten. Renovatie is vaak nodig om te voorkomen dat grondwater via de putwanden in het rioolstelsel komt; een verschijnsel waarvoor gaandeweg meer aandacht komt. Om infiltratie van grondwater te voorkomen worden al langer de rioleringsbuizen gerenoveerd.

Gedegen voorbereiding

Aangetaste putwanden kunnen met bijvoorbeeld een kunststof coating of met een zuurbestendige mortel worden gerenoveerd. Dat vergt echter een gedegen voorbereiding, waarschuwt Bresser. “De wanden moeten goed op de nieuwe afwerking worden voorbereid en dat is minder simpel dan het lijkt. Een putwand wordt veelal voorbereid door er water onder hoge druk tegen te spuiten. De waterstraal spoelt het aangetaste beton weg zodat het goede beton aan de oppervlakte komt. Het schone beton heeft een goed hechtoppervlak voor de afwerking.

De praktijk leert Bresser dat de druk die sommige bedrijven op het water zetten vaak niet hoog genoeg is. “Is een wand eenmaal aangetast dan steken al snel kiezels uit het oppervlak. Die kiezels kunnen de waterstraal afbuigen waardoor het omringende aangetaste beton vuil blijft en bijvoorbeeld een coating daar niet zal hechten.” Dat is volgens hem grotendeels te voorkomen door de druk te verhogen tot minstens 500 bar waardoor het water het beton wel raakt. In zulke gevallen kan het stralen van de aangetaste putwanden met grit ook uitkomst bieden.

In het Duitse Gelsenkirchen doet IKT op dit moment in eigen huis 1 op 1 onderzoek naar kwaliteit van verschillende technieken om putten mee te renoveren. Ook België is in dit onderzoek betrokken namens Vlario.

Reageer op dit artikel