nieuws

Ouderen keren terug en andere opvallende punten uit de prognoses

infra

Na zes jaar alleen maar denken en praten over de crisis, gaat het de komende jaren eindelijk weer over groei. Wat valt er behalve de productiegroei nog meer op aan de prognoses van het EIB?

Niet alleen bouw in Randstad

De bouw gaat het niet alleen beter doen in de Randstad, maar ook in de rest van Nederland. Op de krimpgebieden na komt de woningbouwproductie in het overgrote deel van de gemeenten weer op gang. In 2015 zijn er vooral fors meer bouwprojecten in Groningen, Friesland, Gelderland en Zuid-Holland. In Groningen, Friesland en Gelderland wordt stevige groei verwacht van de woningbouw en utiliteitsbouw. Zuid-Holland had in 2014 veel utiliteitsbouw, en krijgt dit jaar veel woningbouw.

Ouderen keren terug

Zo’n 60.000 van de 85.000 verloren banen komen weer terug. Door de crisis is er een groot reservoir aan oudere werklozen ontstaan. De kans voor de oudere bouwvakker die ontslagen is om weer een baan te bemachtigen, schat het EIB optimistisch in. In de praktijk blijken 55-plussers bijna evenveel kans op werkhervatting te hebben als bijvoorbeeld veertigers. Oudere werknemers met veel ervaring worden goed gewaardeerd. Het aanbod aan leerlingen is onvoldoende om alle nieuwe banen in te vullen.

Weinig orders, wel omzetgroei gww

Een breinbreker voor het EIB. Het voorspellend vermogen van de orderportefeuilles is bij de gww minder dan bij bijvoorbeeld woningbouw, verklaren de bouweconomen de schijnbare tegenstelling. In de steekproef van het EIB in de gww-sector zitten minder bedrijven; grote projecten hebben daardoor meer invloed op de prognoses. Dat er ondanks de verslechterde orderportefeuilles toch groei is, komt omdat ook gekeken wordt naar budgetten en naar projectontwikkeling. Veel infrawerk is gerelateerd aan de woningbouw, die nu opveert.

Snelle groei, maar laag niveau

De woningbouw groeit snel, maar het productieniveau blijft relatief laag. Een groei van 45.000 naar 50.000 opgeleverde huizen is een groei van bijna 10 procent. Maar ten opzichte van de 80.000 woningen die voor de crisis werden opgeleverd, is het nog dramatisch laag, zei Taco van Hoek donderdag op het EIB-congres. Het productieniveau blijft voorlopig laag. De demografische ontwikkeling is een belangrijke onderliggende kracht die de woningbouwmarkt tot 2020 dubbele cijfers bezorgt.

Reageer op dit artikel