nieuws

Sluis waterdicht zonder drempel

infra

Sluis waterdicht zonder drempel

Steeds dieper stekende zeil- en motorboten maken dat de zeventiende eeuwse sluis in Workum het voortaan zonder drempel moet doen. De diepte van de kolk is van 1,65 naar 1,90 meter gebracht.

Sensoren zorgen dat de nieuwe hardhouten deuren precies sluiten, terwijl een flap van rubber voorkomt dat water onderlangs in de Friese boezem stroomt. Bijna vier eeuwen rustten de gesloten vloeddeuren tegen het driehoekige metselwerk op de bodem van de kolk. De drempel was een extra steun tegen de kracht van het water, eerst van de Zuiderzee, later van het IJsselmeer. Aannemer De Boer en De Groot, die op steenworp van de sluis zijn bedrijf heeft, maakte een creatief alternatief.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels