nieuws

Gevaar voor hoge boetes spookwerkers Duitsland

infra

Gevaar voor hoge boetes spookwerkers Duitsland

Stichting Nederlands-Duitse Bouwexport waarschuwt dat per 1 januari 2015 alle bedrijven die mensen aan het werk zetten in Duitsland dat vooraf bij de Duitse douane moeten melden. Overtreders moeten rekenen op boetes tot 30.000 euro.

De stichting Nedubex verwacht aanzienlijke problemen en heeft daarom in Zoetermeer een helpdesk (070–2500079) ingericht om vragen te beantwoorden van het Nederlandse bedrijfsleven. Strenge controles zijn te verwachten in de bouw evenals bij de toeleverende bedrijven en in de schoonmaakbranche. Ook standbouwers op beurzen en tentoonstellingen moeten op hun tellen passen.

Vooraf melden

De regels die al sinds 1996 voor Nederlandse bouwbedrijven met vaste medewerkers gelden, wordt vanaf 1 januari verplicht voor alle firma’s die personeel laten werken op Duits grondgebied. Na de jaarwisseling moet bij de oosterburen een bruto minimumloon van 8,50 euro betaald worden. Daaraan gekoppeld zijn de regels van het Arbeitnehmer-Entsendegesetz, die de verplichting meebrengt werknemers vooraf te melden. De praktijk is dat werkgevers per fax aan de Duitse Zoll in Keulen doorgeven welke medewerkers waar en wanneer voor hen in Duitsland aan de slag zijn.

De Duitse douane heeft aangekondigd na de jaarwisseling streng te zullen controleren. Op de bouwplaats moeten de werknemers niet alleen een (in het Duits vertaalde) arbeidsovereenkomst kunnen laten zien, maar ook de meest recente loonstrook en een betalingsbewijs met sluitende urenstaat. De administratie dient twee jaar lang beschikbaar te blijven voor de controles van de douane.

Geldboetes

Op het ontbreken van de documenten staan voor de werkgevers straffen die oplopen tot 30.000 euro. Bij ontduiking van het minimumloon kunnen de boetes omhoog schieten tot een half miljoen euro. Volgens Nedubex is de aansprakelijkheidsbeperking van de Nederlandse besloten vennootschap op de strafmaat niet van toepassing.

In Duitsland zijn afgelopen jaren de regels die oneerlijke concurrentie door buitenlandse partijen moeten voorkomen, stapsgewijs aangescherpt. Dit jaar is voor het eerst een algemeen geldend minimumloon ingevoerd.

Reageer op dit artikel