nieuws

Geribbelde rioolbuis goed te zagen

infra Premium

Met zijn Buis van de Toekomst heeft Kijlstra Riolering in Drachten zich weten te nomineren voor de Rioned Innovatieprijs 2015. Voor de prijs, die op 5 februari wordt uitgereikt tijdens de Rioneddag, zijn in totaal vijf innovaties genomineerd. De nieuwe rioolbuis van Kijlstra kan met een normale zaag eenvoudig op maat worden gebracht doordat deze rondom en over de gehele lengte is voorzien van ribbels.

Volgens Kijlstra heeft dit als voordeel dat op de bouwplaats nagenoeg geen restmateriaal overblijft. Daarnaast voorziet de fabrikant een forse reductie van faalkosten. Bovendien zou met het nieuwe systeem sneller kunnen worden gewerkt. De buis, vervaardigd van zelfverdichtend beton, is van binnen gladder en in totaliteit circa een derde lichter dan gangbare buizen. Dat komt door de dunnere wand.

De buis is inmiddels al op enkele projecten met succes toegepast. Zo heeft BAM bij een rioleringsproject in Den Haag met name het zagen beproefd. In Steenwijk is voor het eerst een heel project met de ribbelbuizen uitgevoerd. Kijlstra bouwt momenteel een compleet nieuwe hal voor de Buis van de Toekomst, waarin vanaf volgend jaar de productie seriematig kan plaatsvinden.

De fabrikant presenteert zijn buissysteem op 20 januari op de vakbeurs Infratech in Ahoy in Rotterdam.

Combideksel

IE Systems dingt mee naar de innovatieprijs van Rioned met zijn combideksel. Dit is een open putdeksel, dat is voorzien van een filter dat geur absorbeert en zo stankoverlast in de straat tegengaat. In tegenstelling tot veel andere landen worden in Nederland dichte putdeksels gebruikt. Het beluchten en ontluchten van het riool gebeurt via de huisaansluitingen. Dit kan echter tot stankoverlast leiden in de aangesloten gebouwen. Soms moeten putdeksels worden gelicht vanwege overdruk. Een groot aantal gemeenten past het deksel inmiddels toe.

De gemeente Sint Anthonis had vorig jaar de primeur van de toepassing van waterdoorlatende Permeo-blokken van Betonindustrie De Hamer, eveneens een van de nominaties. Het blok fungeert tegelijkertijd als opsluitband van het trottoir en als afvoer- en infiltratiegoot.

Struyk Verwo Infra en de gemeente West Maas en Waal doen mee in de competitie met een decoratieve watertegel en Grontmij maakt kans met zijn Vuilfuik, een filter aan de rand van een riooloverstort.

Reageer op dit artikel