nieuws

Wateroverlast binnen twaalf uur te lijf met vliegende brigade

infra Premium

De initiatiefnemers van dijkenproeftuin Flood proof Holland slaan de handen ineen en vormen een vliegende brigade om wateroverlast binnen Europa te bestrijden. Binnen twaalf uur wil Flood Team Europe mensen en middelen ter plekke hebben.

Het Flood Team moet voor overheden in Europa doelgerichte maar ook betaalbare bestrijding van wateroverlast binnen handbereik brengen. Zonder noodzaak dat ieder waterschap of regio er grote voorraden box-barriers, pompen, zandzakken of aggregaten op na moet houden. Het is de bedoeling dat de partners van Flood Team Europe dat op strategische locaties doen zodat die in geval van wateroverlast snel gemobiliseerd kunnen worden. “Zo snel mogelijk en niet pas nadat er een cameraploeg van de NOS is afgereisd en een reportage in het achtuurjournaal heeft uitgezonden”, verduidelijkt directeur Jean Paul de Garde. “We willen binnen twaalf uur op locatie zijn en aan het werk kunnen in heel Europa.”

Omdat bedrijven van meerdere disciplines meedoen verloopt de hulpverlening volgens de Garde veel gerichter en worden geen dingen over het hoofd gezien. “We komen dus niet alleen met flexibele waterkeringen en pompen maar ook met afsluiters van de rioleringspijpen aan. Daarvoor zorgt Weber Rescue. Ze kunnen aangebracht worden door duikers van de Belgische partner Disa, terwijl Disaster Tech Lab uit Ierland een communicatienetwerk in de lucht houdt, zodat iedereen met elkaar kan overleggen. Ook kunnen we rekenen op de spierballen van de Hongaarse overheidsdijkbouwers die als luchtmobiele eenheid ook onderdeel zijn van het team”.

Eerlijke boterham

Hoewel de deelnemende bedrijven uiteraard gericht zijn op winst maken, is Flood Team Europe een non-profit organisatie. De Garde: “We stellen de bedrijven in staat om een eerlijke boterham te verdienen, maar ze moeten er geen slaatje uit slaan. Omdat we de prijzen weten en ook vooraf kenbaar hebben gemaakt, hoeven overheden die zich voor problemen zien geplaatst niet plotseling met de rug tegen de muur te onderhandelen. Dat overkwam veel Duitse gemeenten medio-vorig jaar, toen de prijzen voor zandzakken en pompen vele malen over de kop gingen. “

Op de lijst van twintig bedrijven die momenteel deelnemen aan Flood Team Europe staat ook Vos Logistics. Dat heeft een geavanceerde vloot van opleggers met heftrucks en een fijnmazig netwerk van distributiecentra. Maar hun trucks kunnen niet altijd even goed uit de voeten in een gebied waar 30 centimeter water staat. Daarvoor doet dan weer Defensie mee, dat wel over dergelijke trekkers beschikt. “Wij zorgen ervoor dat de opleggers van Vos gekoppeld kunnen worden aan de trucks van Defensie, wat standaard niet lukt”, meldt De Garde. “Zo leggen weoveral dwarsverbanden tussen deelnemers, waardoor hulp soepeler verloopt.”

Greensoilbag

In het comité van aanbeveling zitten diverse kopstukken uit de politiek, defensie, politie en de waterwereld. De Garde fungeert voorlopig als directeur. Hij is de bedenker van de greensoilbag, een biologisch afbreekbare zandzak. De afspraken binnen Flood Team Europe zijn zo gemaakt dat De Garde niet voortdurend zijn eigen product naar voren schuift als hij ergens de diensten aanbiedt van de vliegende brigade. Hij benadert nu politici en overheden in heel Europa om ze van de mogelijkheden op de hoogte te brengen, maar praat ook met Allianz, Carrefour en Commerzbank.

e hoop is dat vanuit Europa ook fondsen beschikbaar komen om de organisatie levend te houden in tijden dat er geen wateroverlast is, maar de organisatie wel kosten maakt, bijvoorbeeld voor het op voorraad hebben en onderhouden van de producten, trainen van mensen en uitbreiden van het netwerk. De Garde hoopt de organisatie op termijn te huisvesten op Rotterdam The Hague Airport, dat de ambitie heeft om uit te groeien tot de nationale luchthaven voor noodsituaties.

Reageer op dit artikel