nieuws

Nominaties voor Nederlandse Bouwprijs bekendgemaakt

infra

In de categorie Gebouwen van de Nederlandse Bouwprijs zijn genomineerd de opvallende Zeeuwse villa Kogelhof, de uitbreiding van museum Mauritshuis te Den Haag en de opknapbeurt van spoorstation Rotterdam Centraal.

De jury looft het spectaculaire ontwerp van Kogelhof (architectenbureau Paul de Ruiter) en roemt de intelligente uitbreiding van de icoon aan de Hofvijver (Hans van Heeswijk Architecten). De transformatie van Rotterdam CS (Benthem Crouwel) staat al lange tijd symbool voor optimale kwaliteit.

De Nederlandse Bouwprijs bestaat al sinds 1991. Om de twee jaar vindt de uitreiking plaats met als doel de kwaliteit en het onderscheidend vermogen van de Nederlandse bouw te bevorderen. Dit jaar kwamen 128 inzendingen binnen. Op 9 februari tijdens de Week van de Bouw worden de prijswinnaars bekend gemaakt.

De genomineerden in de categorie civiele kunstwerken zijn de Rampspolbrug op de grens van Overijssel en Flevoland (Van Hattum en Blankevoort), stadsbrug De Oversteek (gemeente Nijmegen en combinatie Stadsbrug) en katalysator van stadsontwikkeling Luchtsingel (Zones Urbaines Sensibles).

In de categorie bouwmaterialen en –systemen staat de schijnwerper op renovatiemethode Built4U (van Doorwin, Kingspan Unidek, Zehnder – J.E. StorkAir, Trecodome, The Source en Van Aken Architecten), de kabelnetgevels van de nieuwe Rotterdamse Markthal (bureau/productiebedrijf Octatube) en de zelfreinigende berm Rona van Dura Vermeer en de Altena Groep.

De genomineerden voor de aanmoedigingsprijs zijn de bevlogen architect Marc Koehler en specialist 5-D Bas van Loenen van bouwer Van Hattum en Blankevoort.

De jury van de Nederlandse Bouwprijs staat onder voorzitterschap van professor Anke van Hal. Op 9 februari tijdens de Week van de Bouw zullen de prijswinnaars worden bekendgemaakt.

Reageer op dit artikel