nieuws

Lignine vervangt bitumen in asfalt

infra Premium

Door de fossiele bitumen in asfalt te vervangen door lignine kan de milieuprestatie van asfalt aanzienlijk worden verhoogd. Dat meldt een groep bedrijven en instellingen dat aan het nieuwe soort asfalt werkt. Diverse overheden en bedrijven hebben al belangstelling getoond.

In het innovatieve asfalt worden de fossiele bitumen, het ‘plakmiddel’ in asfaltwegen, vervangen door een biobased plakmiddel: lignine, een natuurlijke lijmstof, die zorgt voor de stevigheid in allerlei planten en bomen en volop in bijvoorbeeld stro aanwezig.

Door toepassing van lignine kan fossiele bitumen (dat nu gemaakt wordt uit aardolie, een proces waarbij veel koolstofdioxide vrijkomt) worden vervangen. Behalve dat de milieuprestatie omhoog gaat, is ook de verwachting dat functionele eigenschappen, zoals de rolweerstand van het asfalt, kunnen worden verbeterd en dat het asfalt ook stiller wordt. De eerste proefstukken asfaltbeton op basis van lignine zijn onlangs gemaakt en de betrokken partijen zijn volop bezig om de eigenschappen te testen en optimaliseren.

Het project is opgezet door de NV Economische Impuls Zeeland in samenwerking met Wageningen UR Food & Biobased Research en Grontmij. Bij het initiatief is een groep bedrijven betrokken, waaronder H4A uit Sluiskil. Samen met het Asfalt Kennis Centrum (AKC) onderzoeken zij de mogelijke toepassing van het bio-asfalt met lignine op de Zeeuwse wegen. Zeeland Seaports is als projectpartner geïnteresseerd in de toepassing van het asfalt.

Snoeihout

In het overkoepelende project Biobased Infra van Impuls wordt op verschillende manieren samengewerkt aan toepassing van groene grondstoffen in de infrastructuur. Zo wordt er ook gewerkt aan vezelversterkt beton en de ontwikkeling van producten uit onder andere snoeihout en bermgras.

De provincie Zeeland en het ministerie van Economische Zaken ondersteunen het Zeeuwse initiatief om in de wegenbouw meer biobased materialen toe te gaan passen.

Reageer op dit artikel