nieuws

Hochtief scherpt focus op bouwactiviteiten verder aan

infra

Hochtief scherpt focus op bouwactiviteiten verder aan

Hochtief Europa heeft bij zijn voort te zetten activiteiten in de eerste negen maanden van het jaar een kwart meer opdrachten binnengehaald dan in dezelfde periode vorig jaar. Groei wordt vooral gerealiseerd in het segment infra.

Hochtief voert in Europa snelle veranderingen door. Om meer focus op de bouwactiviteiten te krijgen, werd in het derde kwartaal de grote woningontwikkelaar Formart verkocht aan ActivumSG. De activiteiten op het gebied van offshore gingen naar GeoSea, een onderdeel van de Belgische baggeraar Deme. De daling van het aantal medewerkers met 1750 tot ongeveer 8000 is voor 70 procent terug te voeren op de verkoop van activiteiten. Ten gevolge van saneringsprogramma’s verdwenen 525 banen.

Hochtief Europa is het vierde kwartaal gestart met een orderbestand van ruim 4 miljard euro. Tot dusverre werd dit jaar een bouwprestatie neergezet van 1,9 miljard euro. Bruto kleeft aan de Europese activiteiten een verlies (ebit) van 30,4 miljoen euro.

Volgens bestuursvoorzitter Marcelino Verdes laten de eerste negen maanden positieve ontwikkelingen zien. Het concern boekte op een omzet van 20,2 miljard een brutowinst van 531,3 miljoen. De orderportefeuille is gevuld met voor 39,2 miljard aan opdrachten, 9,8 procent minder dan een jaar geleden. De nettoschuld van de onderneming is in het derde kwartaal met 330 miljoen teruggebracht tot 968,7 miljoen.

De gewijzigde strategie om meer accent op bouw te leggen, heeft bij de Australische dochter Leighton geleid tot een focus op de vier sectoren bouw, mijnbouw, pps-projecten en ingenieursbouw. De verkoop van de servicetak, de vastgoedactiviteiten en de deelname in John Holland maken volgens Verdes goede vorderingen. De opbrengsten zullen gebruikt worden om de schuldenlast te verminderen, de balans de versterken maar ook om middelen vrij te maken voor toekomstige groei. Daarbij denkt de topman vooral aan pps-projecten.

Reageer op dit artikel