nieuws

Den Bosch zet BAM van project Bartenbrug

infra Premium

De gemeente Den Bosch zet een streep door het ontwerp van de Bartenbrug. Het contract met BAM Civiel is ontbonden. De gemeente wil de bouwer aansprakelijk stellen voor de geleden schade. “Wij betreuren het besluit van de gemeente”, zegt BAM-woordvoerder Arno Pronk. “Als we iets beginnen willen we het liever ook gewoon afmaken.”

Den Bosch neemt een verlies van 5,75 miljoen euro en laat voor 3,6 miljoen euro een nieuwe, eenvoudige brug over de Aa ontwerpen en bouwen. Er komt een nieuwe aanbestedingsprocedure. De partij die de nieuwe brug gaat bouwen mag zelf weten of hij de huidige constructie gebruikt. De brug moet eind 2016 open gaan voor het verkeer.

Mislukte aanbestedingen

Over een nieuwe brug wordt al jaren gesproken. De gemeente Den Bosch besloot al in 2003 dat de oude brug vervangen moest worden. Een jaar later won Welmers Burg Stedenbouw de uitgeschreven ontwerpwedstrijd. Het vinden van een aannemer duurde wat langer. Na een afgeblazen aanbesteding met voorselectie, schreef de gemeente begin 2012 opnieuw een open aanbesteding uit. Die werd gewonnen door BAM Civiel, dat met een prijs van 2,65 miljoen euro 650.000 euro lager inschreef dan de laagste inschrijver bij de eerdere mislukte aanbesteding.

Nieuw probleem

De brug had eind 2012 klaar moeten zijn. Mede door vermeende verborgen gebreken in het Definitief Ontwerp van Ingenieursbureau Arup wordt deze datum echter niet gehaald en onenigheid tussen de gemeente en bestekmaker Royal HaskoningDHV wordt deze datum nooit gehaald. Als in 2013 blijkt dat de totale bouwkosten zijn opgelopen tot vijf miljoen euro zegt de gemeenteraad het vertrouwen op in verantwoordelijk wethouder Ruud Schouten van GroenLinks. Niet veel later dient zich een nieuw probleem aan: bij laswerk aan de staalconstructie is scheurvorming opgetreden. Opnieuw moet het gemeentebestuur een tegenvaller melden, van 0,8 miljoen euro dit keer.

De gemeente meent dat BAM een wanprestatie heeft geleverd, meldt Omroep Brabant. De bouwer wil niet te veel over de kwestie kwijt. “We beraden ons op de ontstane situatie”, alduszegsman Pronk.

Reageer op dit artikel