nieuws

Nieuw digitaal handboek tunnelbouw altijd up-to-date

infra Premium

Nieuw digitaal handboek tunnelbouw altijd up-to-date

Na twintig jaar is het handboek voor tunnelbouw vervangen. Het Sato van Rijkswaterstaat heeft plaatsgemaakt voor een digitaal handboek opgebouwd uit 4600 artikelen.

De regie voor het opstellen van het handboek lag niet meer bij Rijkswaterstaat maar bij het Centrum Ondergronds Bouwen, COB. De modulaire opbouw maakt het volgens voorzitter Bahram Safari van de handboekcommissie gemakkelijker om het te onderhouden en up-to-date te houden. Want de kennis ontwikkelt zich voortdurend. Behalve theorie als werkbeschrijvingen en achtergronddocumentatie, bevat het praktische informatie als tekeningen en best practices. Daarnaast is er een meer visionair deel dat tunnelbouwers moet inspireren.

Zo heeft het onderwerp duurzaamheid een plek gekregen. Daarvoor wordt verwezen naar het inspiratiedocument ‘duurzame tunnel’ dat deze zomer is opgeleverd en is opgesteld door een werkgroep die de aanbesteding voor de Rotterdamsebaantunnel in Den Haag voorbereidt. Opvallend genoeg ontbreken hoofdstukken over boortunnels en tunneltechnische installaties.

Bekijk hier het handboek tunnelbouw

Reageer op dit artikel