nieuws

Geldzorgen Ballast Nedam nemen toe door pps A15

infra Premium

Geldzorgen Ballast Nedam nemen toe door pps A15

De geldzorgen voor Ballast Nedam nemen toe, nu pps-project A15 Maasvlakte-Vaanplein zich meer en meer tot een nachtmerrie ontpopt. Ballast Nedam kan eigenlijk geen buts meer gebruiken, zei Erik van der Noordaa deze zomer nog. Het bouwconcern had met pijn en moeite nieuwe convenanten afgesloten met ING Bank, Rabobank en Royal Bank of Scotland. Amper een paar maanden later moet de nieuwe topman een extra verlies van 13 miljoen euro bekendmaken.

Het totale verlies op het pps-project A15 Maasvlakte-Vaanplein is nu opgelopen naar 100 miljoen euro. Het bouwbedrijf uit Nieuwegein vreest dat in het vierde kwartaal het bedrag verder zal oplopen. Het blijft echter niet bij het verlies op het Zuid-Hollandse wegverbredingsproject. De divisie Infrastructuur kampt volgens Ballast Nedam ook met tegenvallende projectresultaten.

De solvabiliteit van het op zeven na grootste bouwbedrijf van Nederland staat al jaren onder druk. Eind vorig jaar werd een schamele 13 procent gemeten, waar 20 procent door de banken als ondergrens wordt gezien. De financiële situatie is sindsdien verslechterd. “De aanhoudende kostenoverschrijdingen hebben een aanzienlijk effect op de solvabiliteit en de liquiditeitspositie van de onderneming”, schreef het bouwbedrijf gisteren in een persverklaring.

Saillant is dat Rijkswaterstaat nog voor gunning de bouwcombinatie waarschuwde voor de lage inschrijfprijs voor het A15-project. Behalve Ballast Nedam werken ook Strukton en Strabag aan het project waarvoor Rijkswaterstaat ruim 2 miljard euro verwacht uit te geven. Van der Noordaa bekende in juli dat het “allemaal strakker afgesproken” had moeten worden.

De planning van het project, dat eind volgend jaar moet worden opgeleverd, zou flink onder druk staan. Ruim driehon derd bouwvakkers werken dag en nacht aan het traject. Met Rijkswaterstaat strijdt de bouwcombinatie over de vraag wie de projectverliezen moet betalen.

Ballast Nedam dringt na de nieuwe winstwaarschuwing aan op een snellere behandeling van de claim.

Lees verder: Het actielijstje van Van der Noordaa 

Reageer op dit artikel