nieuws

Gebogen elementen naast het spoor

infra

Gebogen elementen naast het spoor

Drie schuifbanen van 40 meter lang zijn nodig voor het verplaatsen van een nieuwe tunnel onder het spoor bij het Friese Feanwâlden. De betonnen kuip is straks onderdeel van De Centrale As, een nieuwe vierbaansweg tussen Dokkum en Drachten.

Tijdens een buitendienststelling op het baanvak Groningen-Leeuwarden in de herfstvakantie wordt de tunnel op zijn plek geschoven. Daarvoor komt de schuifploeg van bouwer Max Bögl Nederland uit Duitsland. Aan beide zijden van het spoor komen gebogen, schuin opstaande betonelementen van elk 8 ton, die in Duitsland zijn gemaakt. Voor het kantelen van de elementen maakte Max Bögl Nederland twee stalen kantelbakken. In de tunnel (24 meter breed, 20,5 meter lang en 5,2 meter vrije doorgang) is 210.000 kilo wapeningsstaal verwerkt.

Reageer op dit artikel