nieuws

Eco-aquaduct op slappe Overijsselse bodem

infra Premium

In het noorden van Overijssel is vorige week het eerste eco-aquaduct van Nederland in gebruik genomen. Voor bouwer Van Hattum en Blankevoort was het een uniek project. “Door de slappe bodem is er heel wat engineering aan voorafgegaan.”

Het laagveengebied Olde Maten en Veerslootlanden wordt samen met de Weerribben en de Wieden in de directe omgeving een enorm natuurgebied. Door de aanleg van het aquaduct is het mogelijk dat dieren nu een verbinding hebben tussen de gebieden. Maar wat het eco-aquaduct bijzonder maakt is dat het waterpeil tussen de verschillende natuurgebieden gelijk is, maar geheel is gescheiden van het waterpeil van de agrarische gebieden eromheen.

“Het eco-aquaduct is eigenlijk een afwateringskanaal over een ander afwateringskanaal, het Conradskanaal”, zegt werkvoorbereider Rudy Mulder van Van Hattum en Blankevoort. “Het verschil tussen de peilen is zo’n 30 à 40 centimeter, dus het aquaduct ligt vlak boven het kanaal.”

Een lastige klus, want het Conradskanaal mocht niet worden afgesloten. “In de meeste gevallen maak je zo’n kunstwerk ter plekke, maar dat was hier geen optie. Uiteindelijk is het een prefab-oplossing geworden, met elementen die een voor een geplaatst zijn.”

De slappe grond maakte het een extra uitdaging. “We moesten elementen van 30 ton op hun plek hijsen, maar probeer dat maar eens op deze veengrond. Uiteindelijk is de stelplek voor de kraan onderheid, zodat de boel niet ging verzakken.” Het betekende ook dat de logistiek in orde moest zijn. “De onderdelen moesten aangeleverd en direct gemonteerd worden. In dit gebied kan je niet zomaar een stapel betonelementen neerleggen.”

Belangrijk is dat er veel aandacht wordt besteed aan de engineering. Het was een design & construct contract, dus dat hebben wij zelf gedaan. Afgezien van wat kleine tegenvallers is het allemaal voorspoedig verlopen. De zachte winter was een meevaller natuurlijk, en het uiteindelijke resultaat stemt tevreden. Bij de opdrachtgevers ook.”

Inmiddels ziet het aquaduct er door de groenstroken al natuurlijk uit. Diep in zijn hart vind Mulder dat jammer. “Als betonbouwer wil je graag laten zien wat voor een mooie constructie je hebt gemaakt. Maar ja, daar hebben de otters weinig boodschap aan, denk ik.”

Projectgegevens

Project: Eco-aquaduct Olde Maten Rouveen

Opdrachtgever: Dienst Landelijk Gebied

Aannemer + ontwerp: Van Hattum en Blankevoort

Bouwtijd: zes maanden

Bouwsom: circa 1,7 miljoen euro

Reageer op dit artikel