nieuws

Colt voert rook af uit parkeergarage

infra Premium

Colt voert rook af uit parkeergarage

Huurders van het Groothandelsgebouw in Rotterdam kunnen hun auto kwijt in de naastgelegen voormalige Ton Menken schaatshal die verbouwd is tot parkeergarage.

De ijsbaan had zijn beste tijd gehad, zegt Erik Peeters van Cont International uit Cuyk dat voor de parkeergarage een rookbeheersingsysteem ontwikkelde en een systeem voor de dagelijkse ventilatie. De schaatshal is van binnen volledig gestript. De vrijkomende ruimte biedt plaats aan ruim 220 auto’s.

Ingenieursbureau Grontmij uit Amersfoort vroeg Colt International voor de parkeergarage een brandveiligheidsysteem te ontwerpen.

Vanwege de hoogte van de ijshal van 15 meter koos Colt voor een natuurlijke rookafvoer met behulp van rookluiken. Die zijn verdeeld in drie hoofdsegmenten die in totaal dertig afvoeren hebben. Doorgaans voeren stuwdrukventilatoren in parkeergarages rook af. De aannemer bracht twee bouwkundige rookschermen aan voor een goede werking van de rookbeheersing.

 

Constructie

Stuwdrukventilatoren zijn wel gebruikt voor de dagelijkse ventilatie. Om te voorkomen dat CO 2 of LPG blijven hangen, worden dode hoeken in de ruimte mechanisch geventileerd.

De stuwdrukventilatoren hangen ruim 8 meter onder het dak. “Dat maakte het lastig om ze stabiel te houden wanneer ze in bedrijf zijn”, zegt Peeters. Dat lukte door de ventilatoren aan een stalen constructie te hangen. De stalen buisconstructies zijn bevestigd aan de gelamineerde houten dakspanten van de vroegere schaatshal. De ventilatoren slaan automatisch aan zodra ze een overmaat aan CO2 of LPG detecteren.

In de voorbereiding van het rookbeheersingstraject is aanvankelijk overwogen in de parkeergarage een watermistsysteem te installeren. Dat leek op enig moment de beste oplossing, omdat de opdrachtgever niet de hele hal in eigendom had. De rook- en warmteafvoer zou dan aan de kant van de andere gebruiker moeten worden gerealiseerd. Dat probleem viel weg toen Groothandelsgebouw wel de volledige beschikking kreeg.

Reageer op dit artikel