nieuws

Bylandt garandeert met label maatvastheid straatbaksteen

infra Premium

Bylandt garandeert met label maatvastheid straatbaksteen

Straatstenenbakker Bylandt heeft met certificeerder Kiwa een kwaliteitslabel opgezet voor de maatvastheid van gebakken straatstenen. Het nieuwe EQ+-label garandeert dat de maat van een partij gebakken straatstenen onderling niet meer afwijkt dan 5 millimeter, zegt Bart Hesen van Bylandt.

“Het gaat weliswaar om millimeters, maar doordat tegenwoordig veel straatbakstenen mechanisch worden verwerkt, gaat ‘het oog’ van de straatmaker er niet meer langs en worden alle stenen gewoon verwerkt. Hoe kleiner de maatspreiding hoe strakker het straatwerk wordt en hoe beter de stenen op elkaar aansluiten.” Een gebrek aan maatvastheid wreekt zich volgens Hesen vooral bij mechanisch bestraten. “Door te grote maatspreiding zijn de stenen lastig mechanisch te verwerken.” EQ+ is een toevoeging op Komo-kwaliteit A4-12. Die staat een maatspreiding van 9 millimeter toe. “Dat is bij mechanische verwerking vrij veel”, vindt Hesen, “op een straatsteen van 20 centimeter.”

Reageer op dit artikel